De rooklobby
De rooklobby

De rooklobby

Een hoorcollege over de praktijken van de tabaksindustrie en de gevolgen voor mens en milieu

Wereldwijd sterven jaarlijks 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken en een veelvoud van hen wordt ernstig chronisch ziek.

Auteur

Wanda de Kanter

Spreker

Wanda de Kanter

Speelduur

3 uur 7 min

€ 10,00

Beschrijving

Wereldwijd sterven jaarlijks 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken en een veelvoud van hen wordt ernstig chronisch ziek. Sigaretten zijn zó verslavend dat ten minste 60% van de kinderen die één sigaret uitproberen dagelijks gaan roken. Hoe jonger iemand begint, hoe ernstiger de verslaving. Een verslaving die vergelijkbaar is met die aan harddrugs als cocaïne en heroïne. De introductie van de elektronische sigaret, en met name de wegwerpvariant daarvan, heeft de situatie verder verslechterd. Met de e-sigaret probeert de tabaksindustrie jongeren zo vroeg mogelijk aan zich te binden om de plaats van de reeds overleden rokers in te nemen.

Wanda de Kanter zet als longarts helder uiteen wat de effecten van roken en tabaksverslaving zijn. Daarnaast schetst ze hoe de tabaksindustrie en haar kompanen al meer dan vijftig jaar steeds manieren vinden om hun dodelijke producten aan de man te brengen. Ze brengt het hele veld van de tabaksindustrie en rooklobby in beeld. Van de situatie op de tabaksplantages, de politieke lobbytactieken, de greenwashing, de marketing en reclames tot de wereldwijde praktijken om jongeren te verleiden om te gaan roken en hoe overheden hier niet adequaat op reageren.

Ze eindigt haar hoorcollege met mogelijke tegenmaatregelen die hard nodig zijn om mens en milieu te beschermen tegen de praktijken van deze verwoestende industrie.

Inhoud

H1. Inleiding: tabak, roken, nicotine en verslaving
H2. Tabaksverslaving en stoppen met roken
H3. Statistieken en gevolgen van tabaksverslaving voor de volksgezondheid
H4. De tabaksindustrie: sigaretten en e-sigaretten
H5. De tabaksindustrie en de politiek
H6. Rechtszaken tegen de tabaksindustrie
H7. Tabaksreclame en promotietactieken
H8. Het Tabacco Industry Playbook
H9. Greenwashing, doelgroep- en prijsstrategieën
H10. Tegenmaatregelen

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

10 oktober 2023

ISBN

9789085302568

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 7 min

Bestandsgrootte

257 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Wanda de Kanter is sinds 1990 is longarts. Aanvankelijk in het VUMC en daarna 20 jaar in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. Zij richtte daar o.a. de Medisch Ethische Commissie op, waarvan zij jarenlang voorzitter was. Van 2013 tot 2021 werkte zij als long- oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Samen met collega-vriendin Pauline Dekker richtte zij de grootste rookstoppolikliniek van Nederland op en schreef zij het zelfhulpboek Nederland stopt! Met roken en het handboek voor hulpverleners Motiveren kun je leren. Sinds 2009 is zij voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, waaronder de onderzoeksjournalistieke website Tabaknee valt. Met de Stichting Rookpreventie Jeugd voerden zij verschillende rechtszaken: tegen de overheid en een strafzaak tegen de 4 grote tabaksindustrieën.

Wanda de Kanter won vele prijzen, o.a. de Professor Muntendam prijs van KWF. In 2019 was zij zomergast bij Janine Abbring en in 2021 werd zij samen met Pauline Dekker geridderd als officier in de Orde van Oranje Nassau. Eind 2023 startte zij met Stichting Rookpreventie Jeugd het burgerinitiatief Nicotinee om de rook- en nicotinevrije generatie in een wet vast te leggen.

Kijk voor meer informatie op www.wandadekanter.nl

Meer auteur Wanda de Kanter Bekijk alles

Nederland stopt! Met roken

Nederland stopt! Met roken

Wanda de Kanter, Pauline Dekker

€ 15,95

Meer spreker Wanda de Kanter Bekijk alles

Nederland stopt! Met roken

Nederland stopt! Met roken

Wanda de Kanter, Pauline Dekker

€ 15,95