Luistervoorbeeld

Het idee M/V

Ontmaskering van een hardnekkig denkbeeld
Auteur Asha ten Broeke
Voorlezer Asha ten Broeke
Speelduur 4u 53m 37s
€ 10,00

Beschrijving

Wie de afdeling populaire psychologie in de boekhandel bezoekt, vindt al snel een verklaring voor de bekende 'man-vrouwverschillen': in de oertijd waren de mannen dagenlang op jacht en bleven de vrouwen thuis met de kinderen. Dit soort rollenverdelingen, zo wordt ons verteld, heeft voor allerlei aangeboren verschillen gezorgd, zoals een beter richtingsgevoel voor mannen en betere sociale vaardigheden voor vrouwen.

Maar is dit wel zo? Asha ten Broeke doet op vlotte en humorvolle wijze een radicaal andere theorie uit de doeken.

Uit recente wetenschappelijke ontwikkelingen blijkt dat de meeste verschillen juist niet uit de oertijd stammen. In plaats daarvan worden ze veroorzaakt door hardnekkige denkbeelden die zich, met behulp van biologische mechanismen zoals epigenetica en de plasticiteit van het brein, in onze cultuur genesteld hebben. De meeste man-vrouwverschillen berusten op ideeën die grotendeels onbewust van generatie op generatie worden doorgegeven. Volgens Asha is het tijd deze te ontmaskeren.

Inhoud

Voorwoord
H1. Mannen van Mars, vrouwen van Venus
H2. We zien wat we willen zien
H3. Genesis 2.0
H4. Het grote kneden
H5. Met man en macht
H6. In het zweet des aanschijns
H7. Driemaal daags hersenspoelen

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 27 november 2015
ISBN 9789085309277
Taal Nederlands
Speelduur 4u 53m 37s
Bestandsgrootte 164 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Asha ten Broeke
Asha ten Broeke

Asha ten Broeke (1983) is wetenschapsjournalist, schrijver en verhalenverteller. Ze schrijft achtergrondartikelen en essays voor dag- en maandbladen, onder meer voor Quest, Psychologie Magazine, Trouw, Opzij en NWT Magazine. Daarnaast is ze columnist voor Trouw. In 2010 is haar boek Het idee M/V verschenen.

Toon aanbod