Luistervoorbeeld

Niemand regeert

De privatisering van de Nederlandse politiek
Auteur Marc Chavannes
Voorlezer Marc Chavannes
Speelduur 6u 46m 31s
€ 10,00

Beschrijving

In Niemand regeert leest Marc Chavannes een selectie van zijn columns voor die eerder werden gepubliceerd in de NRC.

'De Nederlandse overheid is als een broodje zacht open asfaltbeton. Twee identieke zachte happen met een toegankelijk lijkende harde laag ertussen.' Dat ontdekte Marc Chavannes na zijn terugkeer uit Frankrijk en Amerika.

Nederland heeft zich bekeerd tot een ingrijpend marktdenken, zónder helder idee over wat we van de overheid blijven verwachten. Vaak omdat 'het moest' van Europa. Meestal was het een welkome (schijn-)bezuiniging. De vermarkting van het openbaar bestuur heeft geleid tot privatisering van de politiek. Het onderscheid tussen publieke en private taken is zoek. Het call center van de belastingdienst is niet behulpzamer dan dat van kabel of bank.

Chavannes verbaast zich over de eindeloze besluitvaardigheid rond rekeningrijden, de verloren beroepseer en de provinciale dans om de energiemiljarden. Over het blind vertrouwen in de maakbaarheid van de samenleving en de alkunde van computersystemen. Als correspondent in eigen land beschrijft hij hoe Nederland zichzelf bestuurt: met een mengsel van grootspraak en uitstel-als-oplossing. Niemand heeft het hier ooit gedaan. Niemand regeert.

Een luisterboek voor iedereen die wil weten hoe Nederland ervoor staat na Paars, Pim en de ontploffing van het zelfbedieningskapitalisme. Een luisterboek over de verpulvering van de democratische politiek. Een pleidooi voor doe-het-zelf-politiek.

Inhoud

Introductie
Woord vooraf
Inleiding
Thema 1: De markt, voor al uw politieke vragen
Thema 2: We lossen het samen wel op
Thema 3: Nederlands kapitalisme
Thema 4: Nederland als wereldmacht
Thema 5: Kennis is vermoeiend
Thema 6: Regeren is vooruitschuiven
Thema 7: Hoe ver wilt u zich laten uitkleden?

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 26 november 2015
ISBN 9789085309413
Taal Nederlands
Speelduur 6u 46m 31s
Bestandsgrootte 585 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Marc Chavannes
Marc Chavannes

Marc Chavannes is politiek columnist en blogger van NRC Handelsblad en hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was voor NRC Handelsblad correspondent in Londen, Parijs en Washington.

Toon aanbod