Luistervoorbeeld

Christiaan Huygens

Een hoorcollege over de echte natuurwetenschap
Auteur Vincent Icke
Voorlezer Vincent Icke
Speelduur 3u 45m 24s
€ 25,00

Beschrijving

De Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695) heeft binnen de natuurkunde een zeer fundamentele bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de klassieke mechanica. Met veel begrippen uit deze theorie hebben we dagelijks te maken, zoals plaats, tijd, snelheid, versnelling, massa, kracht, energie, impuls en meer. Maar hoe werkt dit stuk natuurkunde en waar is het op gebaseerd? Icke toont de meest fundamentele zaken uit de klassieke mechanica aan de hand van herkenbare en praktische voorbeelden. Hij plaatst deze in een cultuurhistorische context en trekt een lijn door naar de abstracte natuurkunde en naar de toekomst.

Huygens beschreef de relativiteitstheorie, die toen nog niet bekend was, onder de naam 'klassieke mechanica'. Dit deed hij aan de hand van een gedachtenexperiment dat hij had ontleend aan het werk van Galileo Galilei. Voor zijn broer Constantijn jr. beschreef hij een prachtige ruimtereis die wij kunnen nadoen. In het luistervoorbeeld zet Icke de opzet van zijn betoog uiteen.

Inhoud
College 1. De wereld van Christiaan Huygens
Hoofdstuk 1. Hofwijck in de knel
Hoofdstuk 2. Wonderkind in wilde tijden
Hoofdstuk 3. Waterval van wetenschap

College 2. De eerste relativiteitstheorie
Hoofdstuk 4. ’s Werelds grootste wetenschapper
Hoofdstuk 5. Motus inter corpora
Hoofdstuk 6. Geef mij een versnelling

College 3. Huygens’ ruimtereis
Hoofdstuk 7. Architect van de klassieke mechanica
Hoofdstuk 8. Cosmotheoros
Hoofdstuk 9. Huygens en Bonestell

College 4. Van Hofwijck naar de oerknal
Hoofdstuk 10. Het heelal beschreven
Hoofdstuk 11. Het begin van alles
Hoofdstuk 12. De mechanica van de toekomst

Details

Uitgeverij Home Academy
Publicatiedatum 25 november 2015
ISBN 9789085309482
Taal Nederlands
Speelduur 3u 45m 24s
Bestandsgrootte 141 Mb
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Vincent Icke
Vincent Icke

Vincent Icke (1946) is gewoon hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed postdoctoraal onderzoek aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en aan het California Institute of Technology. Na een vijftal jaren als docent aan de Universiteit van Minnesota kwam hij in 1983 naar Leiden. Op dit moment gaat zijn belangstelling in het onderzoek voornamelijk uit naar kosmologie, de ‘kosmologische constante’, het ontstaan van struktuur in het Heelal, en stralingshydrodynamica. Hij was een van de voortrekkers bij de oprichting van de Faculteit der Kunsten aan Universiteit Leiden.

In 1995 verscheen zijn boek The force of symmetry. Een verzameling columns, onder de titel De eekhoornformule, kwam in november 2001 uit en een tweede verzameling, Passie en Precisie, verscheen in2004. Een boek naar aanleiding van de door Icke gegeven Eerste Dijksterhuislezing, getiteld Christiaan Huygens in de ovtt, kwam eind 2005 uit en zijn boek Niks relatief verscheen in het najaar van 2005 ter gelegenheid van het World Year of Physics 2005. Krachten verscheen ter gelegenheid van de WetenWeek 2005.

Icke is zeer actief in de popularisering van de wetenschap, zowel op radio en tv als in de geschreven pers. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Icke maakte video’s onder andere voor de UL (350 jaar Sterrewacht Leiden), voor de Grote Tijd Tentoonstelling, en voor het Huygens Laboratorium (Videofysica, een serie van vier video’s over diverse aspecten van het verschijnsel tijd). Hij werkte mee aan tal van radio- en TV programma’s, waaronder HobbySkoop, TeleKids, De Vrolijke Wetenschap, Noorderlicht, NOVA, Klokhuis, Jota! en de Nationale Wetenschapsquiz (gewoon en Junior).

Toon aanbod