Christiaan Huygens
Christiaan Huygens

Christiaan Huygens

Een hoorcollege over de echte natuurwetenschap

Icke toont de meest fundamentele zaken uit de klassieke mechanica aan de hand van herkenbare en praktische voorbeelden.

Auteur

Vincent Icke

Spreker

Vincent Icke

Speelduur

3 uur 41 min

€ 25,00

Beschrijving

De Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695) heeft binnen de natuurkunde een zeer fundamentele bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de klassieke mechanica. Met veel begrippen uit deze theorie hebben we dagelijks te maken, zoals plaats, tijd, snelheid, versnelling, massa, kracht, energie, impuls en meer. Maar hoe werkt dit stuk natuurkunde en waar is het op gebaseerd? Icke toont de meest fundamentele zaken uit de klassieke mechanica aan de hand van herkenbare en praktische voorbeelden. Hij plaatst deze in een cultuurhistorische context en trekt een lijn door naar de abstracte natuurkunde en naar de toekomst.

Inhoud

College 1. De wereld van Christiaan Huygens
H1. Hofwijck in de knel
H2. Wonderkind in wilde tijden
H3. Waterval van wetenschap

College 2. De eerste relativiteitstheorie
H4. 's Werelds grootste wetenschapper
H5. Motus inter corpora
H6. Geef mij een versnelling

College 3. Huygens' ruimtereis
H7. Architect van de klassieke mechanica
H8. Cosmotheoros
H9. Huygens en Bonestell

College 4. Van Hofwijck naar de oerknal
H10. Het heelal beschreven
H11. Het begin van alles
H12. De mechanica van de toekomst

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

25 november 2015

ISBN

9789085309482

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 41 min

Bestandsgrootte

303 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Vincent Icke (1946) is gewoon hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed postdoctoraal onderzoek aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en aan het California Institute of Technology. Na een vijftal jaren als docent aan de Universiteit van Minnesota kwam hij in 1983 naar Leiden. Op dit moment gaat zijn belangstelling in het onderzoek voornamelijk uit naar kosmologie, de ‘kosmologische constante’, het ontstaan van struktuur in het Heelal, en stralingshydrodynamica. Hij was een van de voortrekkers bij de oprichting van de Faculteit der Kunsten aan Universiteit Leiden.

In 1995 verscheen zijn boek The force of symmetry. Een verzameling columns, onder de titel De eekhoornformule, kwam in november 2001 uit en een tweede verzameling, Passie en Precisie, verscheen in2004. Een boek naar aanleiding van de door Icke gegeven Eerste Dijksterhuislezing, getiteld Christiaan Huygens in de ovtt, kwam eind 2005 uit en zijn boek Niks relatief verscheen in het najaar van 2005 ter gelegenheid van het World Year of Physics 2005. Krachten verscheen ter gelegenheid van de WetenWeek 2005.

Icke is zeer actief in de popularisering van de wetenschap, zowel op radio en tv als in de geschreven pers. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Icke maakte video’s onder andere voor de UL (350 jaar Sterrewacht Leiden), voor de Grote Tijd Tentoonstelling, en voor het Huygens Laboratorium (Videofysica, een serie van vier video’s over diverse aspecten van het verschijnsel tijd). Hij werkte mee aan tal van radio- en TV programma’s, waaronder HobbySkoop, TeleKids, De Vrolijke Wetenschap, Noorderlicht, NOVA, Klokhuis, Jota! en de Nationale Wetenschapsquiz (gewoon en Junior).

Meer auteur Vincent Icke Bekijk alles

Heeft wetenschap nut?

Heeft wetenschap nut?

Vincent Icke, Marita Mathijsen

€ 10,00
Kosmische krachten

Kosmische krachten

Vincent Icke

€ 39,95

Meer spreker Vincent Icke Bekijk alles

Heeft wetenschap nut?

Heeft wetenschap nut?

Vincent Icke, Marita Mathijsen

€ 10,00
Kosmische krachten

Kosmische krachten

Vincent Icke

€ 39,95