Luistervoorbeeld

Hamlet

Prins van Denemarken
Auteur William Shakespeare
Voorlezer Toneelgroep De Geest
Speelduur 3u 4m 6s
€ 20,00

Beschrijving

Hamlet, de jonge prins van Denemarken, wordt bezocht door de geest van zijn gestorven vader. Die vertelt dat hij is vermoord door zijn broer, Hamlet's oom Claudius, die nu op de troon zit en met Hamlet's moeder is getrouwd. Hamlet zint op wraak. Uiteindelijk brengt hij daarmee zichzelf en het hele hof ten val.

Voor het eerst in de geschiedenis verschijnt er een volledige Nederlandstalige audioversie van het wereldberoemde toneelstuk van William Shakespeare als download. Toneelgroep De Geest gebruikte daarbij de moderne en veelgeroemde Nederlandse vertaling van het duo Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes.

Cast
HAMLET, prins van Denemarken: Michiel Balemans
CLAUDIUS, koning van Denemarken: Gerrit Jan Pulles
GERTRUDE, koningin van Denemarken: Marily Beekhoven van den Boezem
GEEST van Hamlet's vader: Victor van Swaay
POLONIUS, raadsheer van Staat: Martijn van Klaveren
LAERTES, zoon van Polonius: Ritsaert Mulderije
OPHELIA, dochter van Polonius: Barbara Tiggeler
HORATIO, vriend van Hamlet: Frank Willem Hogervorst
BARNARDO, soldaat: Ton van den Brandt
FRANSISCO, soldaat: Pepijn Cladder
MARCELLUS, soldaat: Ilari Hoevenaars
VOLTEMAND, gezant naar Noorwegen: Florian Vreeburg
ROSENCRANTZ, hoveling: Erik Brey
GUILDENSTERN, hoveling: Peter Breij
OSRICK, kwasterige hoveling: Jeroen Jagers
DOODGRAVER: Maarten Wansink
TONEELKONINGIN: Edith Taal
FORTINBRAS, prins van Noorwegen: Martijn Hillenius
CORNELIUS, gezant naar Noorwegen
REYNALDO, dienaar van Polonius
TONEELKONING, TWEEDE DOODGRAVER, PRIESTER, MATROZEN, BODE, DIENAARS, BOODSCHAPPERS, GEZANTEN, KAPITEIN, SPELERS: gespeeld door leden van de cast

Regie: Maarten Wansink

Inhoud
Eerste bedrijf
Tweede bedrijf
Derde bedrijf
Vierde bedrijf
Vijfde bedrijf

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 9 november 2015
ISBN 9789085309642
Taal Nederlands
Speelduur 3u 4m 6s
Bestandsgrootte 188 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Een verrukkelijke tempovoering... De toon is beheerst, voortvarend en vooral uitermate helder. De luisteraar wordt de tragedie ingesleurd...Wat een fijn cd-drieluik is dit. Volkomen vanzelfsprekend." (Trouw)

"Toneelgroep De Geest lijkt het hoorspel nieuw leven in te blazen." (Volkskrant)

"Michiel Balemans is een uitstekende Hamlet." (NRC Handelsblad)
"De levendige vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes komt goed tot zijn recht.verluchtigd met prachtige geluiden." (NRC Handelsblad)

"Ik lag, in het uur waarin de glimworm de dag aankondigde met het doven van zijn vuur, waarop de haan kraaide, die trompetter van het ochtendgloren, op dat uur, waarin de ochtend in haar roodbruine mantel langs gindse wegen uit het oosten kwam, toen lag ik, pias van Bunnik en de Stichtse rijnlanden, ik, nar van rechtse kille politieke tijden, ik lag, na een zware avond, niet helemaal ontbloot van wijn, ik lag, gestold als een drilpudding van slaap, in mijn nest.

Mijn nest op vier poten, die divan van wellust die met het draaien van de wijzers van de klok verandert in een zoete boomgaard vol van slaap. Ach, wee mij, die wakker schrok als een vogel van de bliksem. Er viel geen tijd meer te verspillen met gevrij, espresso werd gemaakt, espresso, de goddelijke opwekkingsbalsem, die toverdrank van de dag. Brood werd gegeten, de motor van de ochtend. Wat zijn de mensen dom en dwaas die niet ontbijten, of zich met goedemorgenmonarotzooi tot slaven der commercie maken. Dat zijn de unileverhorigen van het geld, die keer op keer op keer hun zuurverdiende loon gewillig met kleffe hand in de zakken van multinationals storten.

Genoeg, terzake nu, laat ons spreken van het audioboek, de hoorschijf, het platte geheugen van de ziel, de echo van de tragedie, verpakt in cellofaan. Het staat te lonken in schap van kleine neringdoenden, en hoopt op een hand van een klant die het met liefde zal aanvatten en zal brengen tot de toonbank en ervoor in de buidel zal tasten. En dan, eenmaal in de auto, de schijf in de gleuf zal stoppen, zoals vroeger een brief in een brievenbus. Dan zal hij, sturend naar bestemmingen die wij niet kennen, de stemmen via de portalen van zijn oren schielijk de hersenpan laten binnendringen.

En hij zal moeten uitkijken dat hij richting houdt, zeer belangrijk in het wegverkeer. Of hij zal, eenmaal thuisgekomen, met snoer en Ipod aan de gang gaan als een tuinman in ede lente met zaden, en Hamlet als een kwakje spuug kwatten op zijn speler, de tragedie, gereduceerd tot nullen en enen. En hij zal, o God bewaar me, gaan joggen, met witte dopjes in zijn oren en hij zal hijgend thuiskomen en pochen en snoeven dat hij veel weet van cultuur, omdat hij Hamlet op zijn Ipod heeft. Het zijn rare tijden. De maatschappij, de hogedrukpan, waarin je niet meer meetelt als je niet bedreigd wordt, de maatschappij, die verandert als een toverbal waarop gezogen wordt door Wilders en Peter R. De Vries.

Maar dan, de pijlers van ons mensdom, steunberen van cultuur, die grote stukken, nu eindelijk op cd. Een troost, ook al gaan zij over de laagheid van ons, spiegels zijn het, audiospiegels. Vroeger, in oude tijden, bediende de visueel uitgedaagde medemens zich van het gesproken boek. Ach, historisch was dat, Turks Fruit van Jan Wolkers, ingesproken door een tachtigjarige Haagse kakmadam met een klapperend kunstgebit. Ik herinner mij het Handboek Soldaat, voorgelezen door een ex-KNIL-militair. Maar nu dan, eindelijk, Hamlet. Ga zo door, houd moed en laat uw stemmen klinken, boven dom geblaat van de reclames en de idioten die altijd willen zeggen wat ze denken. Houd moed, en spreek." (Vincent Bijlo, Scheltema)

Over de auteur
William Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616) was een Engels toneelschrijver en dichter. Hij wordt door velen beschouwd als de beste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Shakespeare schreef 38 tragedies, koningsdrama's en komedies. Daarnaast schreef hij 154 sonnetten en een aantal langere gedichten.

Over het algemeen is men het er over eens dat de meeste van de aan hem toegeschreven stukken zijn geschreven in de periode 1585–1610.

Toon aanbod