Luistervoorbeeld

Christendom

Een hoorcollege over de geschiedenis van de christelijke religie en cultuur
Auteur Willemien Otten
Spreker Willemien Otten
Speelduur 4u 34m 14s
€ 25,00

Beschrijving

Het christendom is één van de grootste religies in de wereld en het christelijke cultuurgoed is diep verankerd in de Westerse samenleving. Willemien Otten behandelt de periode vanaf het vroege christendom tot en met de hedendaagse ontwikkelingen. Met aandacht voor het ontstaan en de verspreiding van het christelijke geloof, de fundamentele denkbeelden, de ethiek, de belangrijkste figuren uit het kerkelijk leven, de orthodoxie, de Verlichting, de verschillende stromingen en de relatie tussen kerk en staat.

Inhoud

College 1
H1. Ontstaan van een nieuwe wereldreligie
H2. Wat geloven christenen en waarom?
H3. De kerkvader Augustinus (354-430)

College 2
H4. Bisschoppen en heiligen
H5. Ascese en monnikendom
H6. Het christendom geleerd en geleefd

College 3
H7. De Reformatie en het Woord
H8. Katholieken, protestanten en de sacramenten
H9. Descartes (1596-1650), Voetius (1589-1676) en Pascal (1623-1662)

College 4
H10. Geloof en rede in de Verlichting
H11. De historische Jezus
H12. Het christendom nu

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 18 november 2015
ISBN 9789085309833
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 4u 34m 14s
Bestandsgrootte 268 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Hoorcolleges [...] zijn erg geliefd, ook over theologische onderwerpen zoals deze inleiding kerkgeschiedenis van de prominente Utrechtse hoogleraar Otten. In twaalf hoofdstukken behandelt ze in vogelvlucht, met aandacht voor zowel de theologische als de sociaal-culturele aspecten, de geschiedenis van het christendom vanaf het begin tot heden. Interessant is dat ze (terecht) Augustinus naar voren haalt als de eigenlijke grondlegger van het moderne christendom. Merkwaardig is echter dat ze in het enige hoofdstuk dat specifiek over Nederland gaat (over de periode 17e en 18e eeuw) de positie van de katholieken buiten beschouwing laat – een gevolg van de protestantse omgeving waarin zij werkt. Terecht is haar aandacht voor het modernisme en het geloof in de historische Jezus in de 19e eeuw en de discussie daarover in het heden. Ik moest even wennen aan de kille studiotoon van haar stem, die ver rustig en natuurlijk overkomt en de zaken eenvoudig vertelt.' - Dr. E. Sengers, Biblion


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Willemien Otten

Prof. dr. Willemien Otten is hoogleraar Geschiedenis van het Christendom en decaan van de faculteit Godgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft vele wetenschappelijke werken op haar naam staan en doet o.a. onderzoek op het gebied van het vroege en Middeleeuwse christendom.

Toon aanbod