Nederland & de Gouden Eeuw 1
Nederland & de Gouden Eeuw 1

Nederland & de Gouden Eeuw 1

De beginperiode van de Tachtigjarige Oorlog

Deel 1 uit serie van 4 hoorcolleges over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw.

Auteur

Yolanda Rodríguez Pérez

Spreker

Yolanda Rodríguez Pérez

Speelduur

0 uur 56 min

€ 9,99

Beschrijving

In de Gouden Eeuw groeide de kleine Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit een wereldwijd handelsimperium dat op cultureel en wetenschappelijk gebied tot zijn gelijke niet kende. Waarom toen en waarom hier?

Eerste deel uit serie van vier hoorcolleges waarin vier tophistorici de luisteraar meenemen naar deze wonderbaarlijke tijd. Yolanda Rodríguez Pérez behandelt de vroege Tachtigjarige Oorlog, vooral gezien vanuit Spaanse ogen. Maarten Prak bespreekt onder meer de start van de economische groei, de rol van Van Oldenbarnevelt, het Twaalf Jarig Bestand en de VOC, waarna Simon Groenveld vertelt over de nadagen van de Tachtigjarige Oorlog. Als laatste spreekt Luc Panhuysen over Johan de Witt, Willem III en het hoogtepunt van de economische bloei.

Opname: Live opgenomen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.
Uitgave: Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media.

Deel 1: De beginperiode van de Tachtigjarige Oorlog, door Yolanda Rodríguez Pérez

Nederland en de Gouden Eeuw zijn ondenkbaar zonder de Nederlandse Opstand die geleid heeft tot het ontstaan van de Republiek. Wat begon als een opstand, eindigde tachtig jaar later, na een lange strijd tegen de legers van de Spaanse koning. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat in Nederland de Spanjaarden gezien worden als wrede onderdrukkers, terwijl de Nederlanders de rol krijgen van dappere strijders voor de vrijheid. Maar wat blijft er van dit beeld over als we de Nederlandse Opstand bekijken vanuit Spaanse ogen, aan de hand van Spaanse literaire en historiografische teksten uit de zestiende en de zeventiende eeuw?

Details

Imprint

Veen Media

Uitgever

Veen Media

Publicatiedatum

19 januari 2017

ISBN

9789085715382

Taal

Nederlands

Speelduur

0 uur 56 min

Bestandsgrootte

52 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Dr. Yolanda Rodríguez Pérez (1967) studeerde Moderne Talen en Culturen in Madrid. In 1996 studeerde ze af op een scriptie over een zeventiende-eeuwse roman over de Opstand. Deze roman werd door haar uitgegeven als De hond van de hertog van Alva. In 2003 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse Ogen. Sinds 2010 verzorgt zij als docent aan de Universiteit van Amsterdam colleges over Spaanse en Europese literatuur en cultuur. Vanaf 2013 leidt ze het NWO-project The Black legend and the Spanish Identity in Golden Age Spanish Theatre (l580-1665).

Meer auteur Yolanda Rodríguez Pérez Bekijk alles

Nederland & de Gouden Eeuw

Nederland & de Gouden Eeuw

Yolanda Rodríguez Pérez, Maarten Prak

€ 17,99

Meer spreker Yolanda Rodríguez Pérez Bekijk alles

Nederland & de Gouden Eeuw

Nederland & de Gouden Eeuw

Yolanda Rodríguez Pérez, Maarten Prak

€ 17,99