Nederland & de Gouden Eeuw 2
Nederland & de Gouden Eeuw 2

Nederland & de Gouden Eeuw 2

De periode van de grote economische groei

Deel 2 uit serie van 4 hoorcolleges over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw.

Auteur

Maarten Prak

Spreker

Maarten Prak

Speelduur

1 uur 4 min

€ 9,99

Beschrijving

In de Gouden Eeuw groeide de kleine Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit een wereldwijd handelsimperium dat op cultureel en wetenschappelijk gebied tot zijn gelijke niet kende. Waarom toen en waarom hier?

Tweede deel uit serie van vier hoorcolleges, waarin vier tophistorici de luisteraar meenemen naar deze wonderbaarlijke tijd. Yolanda Rodríguez Pérez behandelt de vroege Tachtigjarige Oorlog, vooral gezien vanuit Spaanse ogen. Maarten Prak bespreekt onder meer de start van de economische groei, de rol van Van Oldenbarnevelt, het Twaalf Jarig Bestand en de VOC, waarna Simon Groenveld vertelt over de nadagen van de Tachtigjarige Oorlog. Als laatste spreekt Luc Panhuysen over Johan de Witt, Willem III en het hoogtepunt van de economische bloei.

Opname: Live opgenomen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.
Uitgave: Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media.

Deel 2: De periode van de grote economische groei, door Maarten Prak

In 1585 was Nederland een verzameling opstandige gebieden met sombere vooruitzichten. In 1621 was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden erkend door bijna alle Europese mogendheden, en uitgegroeid tot een economische wereldmacht. In cultureel opzicht was Holland van een provinciaals gebied veranderd in een hotspot. Van heinde en verre trokken mensen daarheen en zij hielpen om Nederland te veranderen in een kosmopolitische samenleving. Hoe kon dat gebeuren, en waarom uitgerekend hier? Op zulke vragen geeft dit college een antwoord.

Details

Imprint

Veen Media

Uitgever

Veen Media

Publicatiedatum

19 januari 2017

ISBN

9789085715399

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 4 min

Bestandsgrootte

59 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Prof. dr. Maarten Prak (1955) is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en een wandelende encyclopedie op het gebied van de Gouden Eeuw. Studenten noemen zijn colleges ‘een ware belevenis’. Zijn grote betrokkenheid, expertise en gevoel voor humor leverde professor Prak in 2013 de titel Docent van het Jaar op.

Prak is ook voorzitter van de Werkgroep Zeventiende Eeuw, gastconservator bij het Rijksmuseum in Amsterdam en was als wetenschappelijk adviseur betrokken bij de televisieserie van NTR en VPRO over de Gouden Eeuw. Maarten Prak schreef het boek Gouden Eeuw. Het raadsel van de Republiek (2002) dat ingaat op verschillende kwesties die ook in het college Nederland & De Gouden Eeuw aan bod komen.

Meer auteur Maarten Prak Bekijk alles

Nederland & de Gouden Eeuw

Nederland & de Gouden Eeuw

Yolanda Rodríguez Pérez, Maarten Prak

€ 17,99

Meer spreker Maarten Prak Bekijk alles

Nederland & de Gouden Eeuw

Nederland & de Gouden Eeuw

Yolanda Rodríguez Pérez, Maarten Prak

€ 17,99