Nederland & de Gouden Eeuw 3
Nederland & de Gouden Eeuw 3

Nederland & de Gouden Eeuw 3

De nadagen van de Tachtigjarige Oorlog

Deel 3 uit serie van 4 hoorcolleges over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw.

Auteur

Simon Groenveld

Spreker

Simon Groenveld

Speelduur

1 uur 14 min

€ 9,99

Beschrijving

In de Gouden Eeuw groeide de kleine Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit een wereldwijd handelsimperium dat op cultureel en wetenschappelijk gebied tot zijn gelijke niet kende. Waarom toen en waarom hier?

Derde deel uit serie van vier hoorcolleges waarin vier tophistorici de luisteraar meenemen naar deze wonderbaarlijke tijd. Yolanda Rodríguez Pérez behandelt de vroege Tachtigjarige Oorlog, vooral gezien vanuit Spaanse ogen. Maarten Prak bespreekt onder meer de start van de economische groei, de rol van Van Oldenbarnevelt, het Twaalf Jarig Bestand en de VOC, waarna Simon Groenveld vertelt over de nadagen van de Tachtigjarige Oorlog. Als laatste spreekt Luc Panhuysen over Johan de Witt, Willem III en het hoogtepunt van de economische bloei.

Opname: Live opgenomen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.
Uitgave: Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media.

Deel 3: De nadagen van de Tachtigjarige Oorlog, door Simon Groenveld

Na het Twaalfjarig Bestand en de dood van prins Maurits ontstond een nieuw evenwicht tussen de bestuurscolleges en de bekwame stadhouder Frederik Hendrik. De oorlog met Spanje werd hervat. Resultaat was de erkenning van de soevereiniteit van de Republiek der Zeven Provinciën bij de Vrede van Munster in 1648. Opmerkelijk is dat in deze tijd van oorlog de Gouden Eeuw tot ontwikkeling kwam. De economie van de westelijke provincies groeide, en daarvan profiteerde ook de cultuur. Het evenwicht werd echter verstoord doordat stadhouder Willem II zijn positie wilde versterken en in botsing kwam met de zittende elite. Bovendien vormde Engeland een nieuwe buitenlandse bedreiging.

Details

Imprint

Veen Media

Uitgever

Veen Media

Publicatiedatum

19 januari 2017

ISBN

9789085715405

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 14 min

Bestandsgrootte

68 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Prof. dr. Simon Groenveld (1941) is emeritus hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis van de vroegmoderne Tijd aan de Universiteit Leiden. Hij is auteur van vele publicaties, waaronder Vrede van Munster 1648-1998. Tractaat van 'een aengename, goede en oprechte Vrede' (1998) en De Winterkoning: balling aan het Haagse hof (2003). In 2009 verschenen twee boeken van zijn hand: Drie fundamentele wetten van de Republiek der Verenigde Nederlanden en Het Twaalfarig Bestand, 1609-1621 en De jongelingsjaren van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Samen met Huib Leeuwenberg schreef hij De Tachtigjarige Oorlog. Opstand en consolidatie in de Nederlanden, ca. 1559-1650 (2012). In 2013 verschijnt zijn nieuwste boek Constantijn Huygens op dienstreis. Zijn verslag van een tocht maar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs.

Meer auteur Simon Groenveld Bekijk alles

Nederland & de Gouden Eeuw

Nederland & de Gouden Eeuw

Yolanda Rodríguez Pérez, Maarten Prak

€ 17,99

Meer spreker Simon Groenveld Bekijk alles

Nederland & de Gouden Eeuw

Nederland & de Gouden Eeuw

Yolanda Rodríguez Pérez, Maarten Prak

€ 17,99