De fusiedroom
De fusiedroom

De fusiedroom

Feiten en fabels over een veelbelovende energiebron

Gaat kernfusie ons energieprobleem oplossen? Of is deze techniek er, zoals critici beweren, altijd over vijftig jaar, oftewel: nooit? In De fusiedroom scheidt Jean-Paul Keulen de feiten van de fabels.

Serie

Pocket Science deel 13

Auteur

Jean-Paul Keulen

Spreker

Jurjen van Loon

Speelduur

2 uur 35 min

€ 9,99

Beschrijving

Gaat kernfusie straks ons energieprobleem oplossen en kunnen we windmolens en zonnepanelen dan vaarwel zeggen? Of is deze techniek er, zoals de critici beweren, ‘altijd pas over vijftig jaar’, oftewel: nooit?

In De fusiedroom scheidt Jean-Paul Keulen de feiten van de fabels. Je leest hoe de zon atoomkernen samensmelt in zijn binnenste en waarom we dat in aardse fusiereactoren toch net even anders aanpakken. Hoe wetenschappers halverwege de twintigste eeuw meenden dat krachtcentrales die gebruikmaken van fusie binnen handbereik waren en waarom dat toch niet zo bleek te zijn. Wat we precies mogen verwachten van ITER, de internationale proefreactor die momenteel in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd, en van zijn vele kleinschaligere concurrenten. En hoe zit het met koude fusie? Is dat totale onzin of zijn kernreacties bij kamertemperatuur misschien toch een mogelijkheid?

Jean-Paul Keulen studeerde sterrenkunde. Hij is eindredacteur van New Scientist, schreef artikelen voor onder meer KIJK, de Volkskrant, Quest, De Ingenieur en Eos, en publiceerde de boeken De deeltjesdierentuin (2012), De deeltjessafari (2014) en Verstoppertje spelen met aliens (2017).

Details

Imprint

New Scientist

Uitgever

Veen Media

Publicatiedatum

24 april 2021

ISBN

9789085717300

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 35 min

Bestandsgrootte

214 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Meer spreker Jurjen van Loon Bekijk alles

Rik en Jesper overleven op een onbewoond eiland
€ 9,99
De verborgen boekwinkel
€ 14,99
De monnik die zijn Ferrari verkocht
€ 15,00
Vliegen als een bij

Vliegen als een bij

Roland Schimmelpfennig

€ 11,99