Luistervoorbeeld

De fusiedroom

Feiten en fabels over een veelbelovende energiebron
SeriePocket Science deel 13
Auteur Jean-Paul Keulen
Spreker Jurjen van Loon
Speelduur 2u 35m 46s
€ 9,99

Beschrijving

Gaat kernfusie straks ons energieprobleem oplossen en kunnen we windmolens en zonnepanelen dan vaarwel zeggen? Of is deze techniek er, zoals de critici beweren, ‘altijd pas over vijftig jaar’, oftewel: nooit?

In De fusiedroom scheidt Jean-Paul Keulen de feiten van de fabels. Je leest hoe de zon atoomkernen samensmelt in zijn binnenste en waarom we dat in aardse fusiereactoren toch net even anders aanpakken. Hoe wetenschappers halverwege de twintigste eeuw meenden dat krachtcentrales die gebruikmaken van fusie binnen handbereik waren en waarom dat toch niet zo bleek te zijn. Wat we precies mogen verwachten van ITER, de internationale proefreactor die momenteel in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd, en van zijn vele kleinschaligere concurrenten. En hoe zit het met koude fusie? Is dat totale onzin of zijn kernreacties bij kamertemperatuur misschien toch een mogelijkheid?

Jean-Paul Keulen studeerde sterrenkunde. Hij is eindredacteur van New Scientist, schreef artikelen voor onder meer KIJK, de Volkskrant, Quest, De Ingenieur en Eos, en publiceerde de boeken De deeltjesdierentuin (2012), De deeltjessafari (2014) en Verstoppertje spelen met aliens (2017).

Details

ImprintNew Scientist
UitgeverVeen Media
Publicatiedatum 24 april 2021
ISBN 9789085717300
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 2u 35m 46s
Bestandsgrootte 214 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.