Luistervoorbeeld

De man die Nagasaki overleefde

Het ongelooflijke verhaal van soldaat Dick Buchel van Steenbergen
Auteur Gregor Vincent
Spreker Frans van Deursen
Speelduur 10u 48m 15s
€ 12,95

Beschrijving

Vijfenzeventig jaar na de atoombom op Nagasaki en Hiroshima: Een historisch belangrijk boek over de Tweede Wereldoorlog. Over een man die nooit opgaf. Waargebeurd, ontroerend en inspirerend.

Dick Büchel van Steenbergen, in 1920 in Nederlands Indië geboren, dient bij het KNIL. In 1942 wordt hij door de Japanners krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Samen met honderden lotgenoten wordt hij per schip op transport gezet naar Japan. Ternauwernood overleven de mannen, op een stormachtige zee, de torpedo-aanvallen van geallieerde duikboten.

Eenmaal in Japan aangekomen wordt Dick ingezet als dwangarbeider om de oorlogsindustrie draaiende te houden. Hij komt terecht op de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki. Daar werkt hij, onder erbarmelijke omstandigheden, aan de bouw van drie schepen.

Op 9 augustus 1945 ziet Dick aan parachutes de atoombom neerdalen. De inslag is vlakbij en hij moet rennen voor zijn leven. Als door een wonder overleeft hij de vernietiging. Er vallen tienduizenden doden, waaronder veel dwangarbeiders.

Na de Japanse capitulatie wordt Dick gerepatrieerd naar Nederlands-Indië. Daar belandt hij in de chaos van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Al die jaren houdt Dick een rotsvast vertrouwen dat hij zal overleven.

In dit boek vertelt Dick Büchel van Steenbergen, inmiddels bijna 100 jaar en een van de allerlaatste getuigen, zijn indrukwekkende levensverhaal.

Details

UitgeverLind & Co
Publicatiedatum 3 augustus 2020
ISBN 9789178613946
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 10u 48m 15s
Bestandsgrootte 890 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.