Luistervoorbeeld

De vluchtende Hollander

De onmogelijke ontsnapping van Sint Helena
Auteur Ron Moerenhout
Voorlezer Bart van der Schaaf
Speelduur 8u 15m 25s
€ 12,95

Beschrijving

Een inkijk in de grote drugstransporten in de jaren '90: de reconstructie van een smokkeltocht over zee en een miraculeuze ontsnapping. Want wat Napoleon niet lukte, lukte smokkelkapitein Willem Merk wel. Dit is het werkelijke verhaal van de miraculeuze ontsnapping vanaf Sint-Helena, van de voor drugstransport veroordeelde Nederlander Willem Merk, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. 

Nadat in zijn schip de Frontier 5.000 kg drugs zijn aangetroffen, wordt de Nederlandse kapitein Willem Merk tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij moet die uitzitten in de eeuwenoude gevangenis van het eiland Sint-Helena, midden in de Atlantische Oceaan. Met een provisorisch bootje weet hij te ontkomen naar Brazilië. Althans, zo gaat het verhaal waarmee Merk de internationale pers haalt. 

Aan de hand van geheime politiedossiers en gesprekken met de oorspronkelijke bemanningsleden, reconstrueert Ron Moerenhout de smokkeltocht van de Frontier. Hij ontdekt op Sint-Helena dat de spectaculaire ontsnappingszaak heel anders in elkaar steekt.

Achter dit mislukte transport blijkt de criminele organisatie van "de godfather van de Haagse penoze' Piet Schneider te zitten. Duidelijk wordt ook dat kapitein Merk eerder met zijn zeilschip De Zeewolf smokkeltochten uitvoerde in opdracht van criminelen rond Willem Holleeder, gefinancierd door Willem Endstra.
Stap voor stap komt Moerenhout dichter bij de waarheid. Zijn zoektocht naar kapitein Willem Merk loopt als een rode draad door het boek, want waar is de man zelf gebleven? Met medewerking van misdaadjournalisten Peter R. de Vries en Hendrik Jan Korterink.
Merks advocaat zegt nu: "Ik had al veel eerder een boek verwacht. Het is een echt Papillon-verhaal!'

Details

UitgeverLind & Co
Publicatiedatum 10 november 2020
ISBN 9789178619573
Taal Nederlands
Speelduur 8u 15m 25s
Bestandsgrootte 680 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

Peter R. de Vries: "Een absolute aanrader!"

Over de auteur
Ron Moerenhout

Rasverteller Ron Moerenhout (1959) schreef eerder o.a. Laatste boot naar Sint-Helena, een ode aan een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Hierover gaf hij door het hele land tientallen lezingen.

Toon aanbod