Luistervoorbeeld

Lucia de B.

Levenslang en TBS
Auteur Lucia de Berk
Spreker Wivineke van Groningen
Speelduur 8u 54m 48s
€ 12,95

Beschrijving

Lucia de Berk wordt in december 2001 gearresteerd op verdenking van moord op vier volwassenen en drie kinderen. Allemaal overleden ze in ziekenhuizen waar De Berk werkzaam was. In de media krijgt ze al snel de bijnamen 'Zuster Dood' en 'Engel des doods'.

De rechtbank veroordeelt haar in maart 2003 tot levenslang, ruim een jaar later oordeelt het gerechtshof net zo, dan zelfs met tbs.
Na onderzoek naar de bewijsvoering wordt de zaak uiteindelijk in 2008 heropend. Lucia de Berk wordt vrijgelaten. Ze heeft ruim zes jaar gevangen gezeten.

"Net als de meeste mensen was ik altijd van mening dat ons rechtssysteem goed en rechtvaardig was. Dat gaf me een veilig gevoel, ik vertrouwde erop dat eerlijke en capabele mannen en vrouwen de wet zouden handhaven. Maar toen wist ik niet hoe het is als er een arrestatieteam voor je deur staat. En hoe het is om van misdaden beschuldigd te worden die je niet begaan hebt.

Ik kon ook niet weten hoe het is om machteloos te zijn en afhankelijk van mensen die je verachten. En al helemaal niet hoe het is om jaren in onzekerheid te wachten totdat justitie besluit wat ze met je wil doen. Nu weet ik dat wel. En nu vertel ik jullie erover."

Het verhaal over Lucia de B. is inmiddels verfilmd met in de hoofdrollen: Ariane Schluter, Barry Atsma, Sallie Harmsen, Fedja van Huêt en Annet Malherbe.

Details

UitgeverLind & Co
Publicatiedatum 10 mei 2021
ISBN 9789179956905
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 8u 54m 48s
Bestandsgrootte 489 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Lucia de Berk (1961) werd slachtoffer van een ernstige justitiële dwaling. Ze zat 6,5 jaar onterecht in de gevangenis. Als verpleegkundige werd ze beschuldigd van zeven moorden en drie pogingen tot moord op patiënten. Het gerechtshof in Arnhem sprak haar op 14 april 2010 vrij vanwege ondeugdelijk bewijs. Met het Openbaar Ministerie werd een schadevergoeding overeengekomen.

Toon aanbod