Het bittere kruid
Het bittere kruid

Het bittere kruid

Het indrukwekkende romandebuut van Marga Minco over haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Het boek maakt veel indruk, vooral door de sobere stijl. Zonder grote woorden is het in de details zeer ontroerend.

Auteur

Marga Minco

Spreker

Marga Minco

Speelduur

2 uur 16 min

€ 7,99

Beschrijving

In 1957 verscheen Marga Minco's romandebuut Het bittere kruid, een boek dat zowel in Nederland als daarbuiten grote weerklank vond en waarvoor zij de Vijverberg-prijs ontving. Het boek maakt veel indruk, vooral door de sobere stijl. Zonder grote woorden is het in de details zeer ontroerend. Steeds voelbaarder worden voor de jonge hoofdpersoon en haar familie de anti-joodse maatregelen van de Duitsers. Maar Minco toont ook dat het bedreigende van sommige maatregelen niet altijd direct tot de mensen doordrong. In de loop der jaren werden er 450.000 exemplaren van verkocht en het werd vertaald in vele talen.

'Een van de drijfveren om Het bittere kruid te schrijven is ongetwijfeld geweest dat ik mijn familieleden verder wilde laten leven, door over ze te schrijven. Nu moet ik er wel direct aan toevoegen dat het schrijven over de oorlog iets heel anders is dan het beleven van die oorlog. Schrijven is in de eerste plaats vorm geven. In Het bittere kruid heb ik vorm gegeven aan mijn ervaringen, heb ik iets gecreëerd, en op de een of andere manier staat die creatie los van mijn belevenissen.'

Voorgelezen door de auteur.

Inhoud
Op een dag
De Kloosterlaan
De sterren
Het flesje
De foto's
Het gebeurde
Kampeerbekers
Verzegeld
In bewaring
Thuiskomst
In het souterrain
Sabbat
Het meisje
De lepelstraat
De mannen
Het bittere kruid
Uit elkaar
Het kruispunt
Het bed
De tol
Een ander
Epiloog - de halte

Details

Imprint

De Bezige Bij

Uitgever

Bezige Bij b.v., Uitgeverij De

Publicatiedatum

5 juli 2009

ISBN

9789403102009

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 16 min

Bestandsgrootte

104 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Marga Minco (1920) groeide op in een orthodox-joods gezin. Tijdens de oorlog werden haar ouders opgepakt; zij wist te ontsnappen en bracht de oorlogsjaren op onderduikadressen door. Ze was de enige van haar familie die de jodenvervolging overleefde, haar ouders, broer en zus kwamen om. Deze ervaring bepaalde in hoge mate haar leven, alsook haar schrijven. 'Ik kom altijd weer op die periode '40-'45 terug, ik wil het vaak niet, maar die jaren hebben mij het hevigst aangegrepen.' En: 'Door te schrijven over mijn leven, heb ik aan mijn leven een bepaalde vorm gegeven. Ik houd mij nu aan die vorm. Ik zie mezelf door de ogen van de schrijver die ik ben geworden.'

Voor de Tweede Werldoorlog was Minco korte tijd journaliste, in 1957 verscheen haar debuut Het bittere kruid, een boek dat zowel in Nederland als daarbuiten grote weerklank vond en waarvoor zij de Multatuli-prijs ontving. In de loop der jaren werden er 400.000 exemplaren van verkocht en het werd vertaald in meer dan twintig talen. Hierna volgden Het huis hiernaast (1965), De andere kant (1959), Een leeg huis (1967), De val (1983), De glazen brug (1986, boekenweekgeschenk) en Nagelaten dagen (1996), alsook een aantal jeugdboeken. In 1999 ontving Minco de Annie Romein-prijs voor haar gehele oeuvre.

In 2005 verscheen haar verhalenbundel Storing. De onderwerpen zijn verschillend, maar de stijl is steeds onmiskenbaar die van Minco: ingetogen, precies, en een maximum aan zeggingskracht. Hoe afwisselend de verhalen ook zijn, vaak komen de oorlogsjaren in beeld: een opmerking of toevallige ontmoeting is aanleiding voor een herinnering, zoals in het verhaal December Blues, over een kortstondige verhouding tijdens de donkere bezettingsjaren. Het onvermogen om je eigen geschiedenis los te laten, dat is en blijft het grote thema in het werk van Marga Minco.

Meer auteur Marga Minco Bekijk alles

Lieke vertelt

Lieke vertelt

Simone van Wattum, Yukio Mishima

€ 10,50