Luistervoorbeeld

Heer Bommel en de betoverde prinses

Auteur Marten Toonder
Spreker Bart Oomen
Speelduur 1u 48m 42s
€ 4,99

Beschrijving

Dit is een van de weinige Bommelverhalen waarin een vrouw de hoofdrol speelt. De titel suggereert een sprookje, en het verhaal begint dan ook sprookjesachtig wanneer heer Bommel een draak moet verslaan om een prinses uit een toren te bevrijden. Maar als dat gelukt is, wordt een ander register opengetrokken: prinses Berta blijkt vooral een zeer dominante vrouw. Heer Bommel zit al snel bij haar onder de plak. Weinig gewend aan omgang met vrouwen is hij te onzeker om paal en perk te stellen, en laat zich koeioneren; we zien hem schoenen dragen, en zijn geruite jas wordt ingeruild voor een pak. Bommelstein krijgt een moderne vleugel. Op de vraag waarom er zo weinig vrouwen in de Bommelsaga voorkomen antwoordde Toonder dat hij vrouwen daarvoor te hoog achtte. En tja… wat men ook van Berta mag vinden, het is wel een vrouw om rekening mee te houden.

Details

UitgeverBezige Bij b.v., Uitgeverij De
Publicatiedatum 24 november 2022
ISBN 9789403195414
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 1u 48m 42s
Bestandsgrootte 199 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Marten Toonder

Marten Toonder (1912-2005) maakte voor het eerst kennis met stripverhalen op zijn zesde jaar, toen zijn vader, gezagvoerder ter koopvaardij, enkele Amerikaanse kranten meebracht. Na het behalen van zijn eindexamen in 1931 reisde Toonder per boot naar Zuid-Amerika. In Buenos Aires leerde hij het werk van de tekenaar Dante Quinterno kennen. Deze vroegere medewerker van Walt Disney gaf een schriftelijke tekencursus uit; van hem leerde Toonder de grondslagen van de tekenfilm- en stripanatomie, waarna hij besloot striptekenaar te worden.

Terug in Nederland trad Toonder als illustrator in dienst bij drukkerij/uitgeverij in Leiden. Na verscheidene pogingen strips te maken voor kranten, kwam in 1941 zijn eerste kans toen hij gevraagd werd een dagelijkse strip te leveren aan De Telegraaf. De toenmalige redacteur wilde onderschriften bij de tekeningen (in plaats van balloons, die leesluiheid in de hand zouden werken) en Toonder verzorgde illustraties en teksten voor zijn nieuwe strip, Tom Poes. Toonder stopte in 1944 maar zette het verhaal voort in de Volkskrant en later NRC Handelsblad. Tot 1986 bleef hij nieuwe afleveringen maken: een totaal van 177 verhalen, die 11.768 dagafleveringen bestreken. De strip werd daarmee een van de langstlopende strips van de hand van één en dezelfde auteur.

Het succes van Tom Poes leidde tot verscheidene andere producties zoals toneelstukken, balletten, composities, films en een grote variëteit aan commerciële artikelen. Om deze te kunnen verwezenlijken zette Toonder de studio voort, die hij in de oorlog had opgericht. In de naoorlogse jaren groeide die uit tot een van Europa's grootste tekenstudio's. Zakelijke activiteiten dreigden zijn creatieve werk steeds meer te verdringen, zodat hij in 1965 besloot om naar Ierland te verhuizen om zich daar aan zijn strip te wijden. Naast Tom Poes ontwierp hij ook andere strips, schreef hij gedichten en maakte illustraties voor diverse doeleinden. Ook produceerde hij korte, vrije films in verschillende technieken.

Toon aanbod