Iemand, niemand en honderdduizend
Iemand, niemand en honderdduizend

Iemand, niemand en honderdduizend

Meestervertellers

Meesterverteller Porgy Franssen verhaalt over Vitangelo Moscarda, die erachter komt dat hij zichzelf niet ziet zoals anderen hem zien.

Auteur

Luigi Pirandello

Spreker

Porgy Franssen

Speelduur

3 uur 38 min

€ 11,95

Beschrijving

Luigi Pirandello is de auteur van vele novellen en toneelwerk en wordt gezien als een van de beste vertellers uit de wereldliteratuur. Iemand, niemand en honderdduizend verscheen in 1926. In deze luisterpocket vertelt Porgy Franssen, acteur sinds 1979, het verhaal van Vitangelo Moscarda. Door de banale opmerking van zijn vrouw dat zijn neus scheef staat, raakt hij in een identiteitscrisis. Hij komt erachter dat hij zichzelf niet ziet zoals anderen hem zien. Hij beseft dat hij niet zomaar één persoon is, en stelt vast dat hij helemaal niemand is. Of heeft hij meerdere gezichten en is hij eigenlijk honderdduizend individuen tegelijk? Pirandello schetst in Iemand, niemand en honderdduizend een fascinerend beeld van de werkelijkheid en de waarheid, die is zoals iedereen die zelf ziet.

In dit luisterboek kunt u luisteren naar het grootste gedeelte van Iemand, niemand en honderdduizend. De teksten zijn zo gekozen dat het verhaal goed te volgen is en op zichzelf kan staan.

De voordracht van Porgy Franssen maakt het luisterboek tot een unieke uitgave. Als meesterverteller creëert hij een indringende luisterervaring die het oorspronkelijke verhaal recht doet maar tegelijkertijd ook overstijgt.

Inhoud
Mijn vrouw en mijn neus
En uw neus?
Een mooie manier om alleen te zijn
Op welke manier ik alleen wilde zijn
Op jacht naar de vreemde
Eindelijk!
Een zuchtje wind
En dus?
Ik ben er en u bent er
En nu?
Met uw welnemen
Nogmaals excuses
Hersenschimmen
Ik vertel het u nu al
Wat heeft het huis ermee te maken?
In de openlucht
Wolken en wind
De vogel
Terug in de stad
Die lieve Gengè
Onvermijdelijke dwaasheid
Ontdekkingen
De wortels
Het zaad
De vertaling van een titel
De wrede goede zoon
Hoe Marco di Dio en zijn vrouw Diamante voor mij waren
Het was totaal
De notariële akte
De hoofdstraat
Intimidatie
De diefstal
De uitbarsting
Dida's lachen
Vermenigvuldigen en aftrekken
Ik zei intussen tegen mijzelf
De tere plek
Rechtstreeks
Geen besluit

Details

Imprint

Rainbow

Uitgever

Uitgeverij Rainbow bv

Publicatiedatum

30 juli 2013

ISBN

9789461491992

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 38 min

Bestandsgrootte

303 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Over de auteur

Luigi Pirandello (1867–1936) studeerde aan de Faculteit voor Rechten en Letteren in Palermo, Rome en Bonn. In Rome werkt hij als journalist en publiceert verhalen, gedichten en toneelstukken. Hij trouwt met Antonietta Portulano en ze krijgen drie kinderen. In 1903 raken zijn vader en schoonvader failliet en het gezin Pirandello verkeert niet langer in financiële zekerheid. Zijn vrouw wordt psychisch labiel en moet later in een verzorgingstehuis worden opgenomen. Tussen 1915 en 1920 schrijft Pirandello veel voor het theater en zijn werk wordt overal opgevoerd. Zijn revolutionaire toneelstuk Zes Personages op zoek naar een schrijver wordt in 1921 voor het eerst gespeeld. Pirandello stelt de relatie van auteur, acteurs en publiek ter discussie. In 1925 richt hij in Rome een eigen theater op, het Teatro d’arte. In 1926 verschijnt de roman Iemand, niemand en honderdduizend.

Er worden regelmatig films gemaakt naar zijn werk. Pirandello verblijft veel in het buitenland en woont in Berlijn en Parijs. In 1934 ontvangt hij de Nobelprijs voor Literatuur. Hij sterft in 1936 aan de gevolgen van een longontsteking.

Meer spreker Porgy Franssen Bekijk alles

De duivel en het meisje
€ 10,99