Koerszoekend leiderschap
Koerszoekend leiderschap

Koerszoekend leiderschap

Oude bronnen, nieuwe perspectieven

Prof. dr. Cees Zwart vertelt over leiderschap en biedt aan de hand van oude bronnen nieuwe perspectieven en inzichten.

Auteur

Cees Zwart

Spreker

Cees Zwart

Speelduur

1 uur 45 min

€ 27,60

Beschrijving

Leiderschap is een veel bezongen thema. Valt er nog iets nieuws te componeren? Jazeker, mits we het voor elkaar krijgen om van leiderschap een gedeelde aangelegenheid te maken. Samen onderweg blijven zonder al te veel pretentie, dat gestelde doelen makkelijk te bereiken zijn, daar gaat het in de naaste toekomst om. Koers zoeken noem ik dit.

Leiders, die denken, dat ze het voor het zeggen hebben, omdat ze het allemaal zo goed weten, blijken tegenwoordig vaak niet effectief meer te zijn. Sterker nog, het blijkt niet zo moeilijk om ze betrappen op pure herhaling van zetten of op angstige bevangenheid in afgezaagd deuntjes. Afbrokkelend vertrouwen in klassiek eenhoofdig leiderschap, of in zogeheten sterke topleiders is hiervan het gevolg.

Wat is er eigenlijk aan de hand? De wereld, waarin we leven is ondoorzichtig en vol verwarringen. Toestanden van ver uit evenwicht zijn geen uitzondering. We vatten dit samen door te spreken over turbulentie. Dit is een situatie, waarin ruimte en tijd chaotiseren en de gevolgen van beslissingen veelal niet meer te overzien zijn. Uitsluitend sturen op kengetallen en kwantitatieve indicatoren wordt dan dubieus. Aanvulling met niet te becijferen afwegingen wordt beslissend. Sturen op innerlijke bakens, heet dit. Denk dan vooral aan inspiratie, passie, intuïtie en tegenwoordigheid van geest.

Kortom, bezieling is geen overbodige luxe. Het fascinerende is, dat alle grote mensheidsleiders uit vroegere tijden dit wisten en er naar handelden. De farao's beoefenden hun leiderschap door magische ordening. De profeten deden het door richtinggevende toekomstvisies.

Wat we vandaag verticale en horizontale sturing noemen blijkt bij nadere beschouwing dus oeroude bronnen te hebben. Het wordt hoog tijd om een eigentijdse metamorfose te vinden en te verwerkelijken. Een belangrijke sleutel is integere dienstbaarheid. Om dit in turbulentie te realiseren heb je elkaar nodig. Om op het goede spoor te blijven!

Inhoud
Leiderschap is integere sturing
Turbulentie
Orde en chaos
Innerlijke bakens
Charisma
Essenties en context
Herbronnen en vooruit dromen
Eerherstel voor het hiërarchische principe
Netwerkvorming

Details

Imprint

Narrator

Uitgever

Narrator

Publicatiedatum

20 mei 2008

ISBN

9789461492593

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 45 min

Bestandsgrootte

80 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags