Luistervoorbeeld

Mozart 1790 - Don Giovanni of De verleider - Da Ponte

Drie Hoorspelen, met Marc Klein Essink, Marcel Maas, Saskia Temmink, Erik de Vogel
Auteur Allard Schröder
Spreker Marc Klein Essink, Marcel Maas, Saskia Temmink, Erik de Vogel, Hans Veerman
Speelduur 3u 24m 42s
€ 27,94

Beschrijving

Mozart 1790
Geldgebrek, heimwee en miskenning. De kleine zorgen van een genie.

Wolfgang Amadeus Mozart is vierendertig. Hij is getrouwd met Constanze, zijn opera Cosi fan tutte wordt op 26 januari in Wenen voor de eerste keer uitgevoerd, maar daarna vanwege de dood van de oude keizer van het toneel gehaald. Het is het jaar van zijn laatste reis en zijn laatste ontmoeting met Joseph Haydn. Mozart heeft nog maar één jaar te leven.

Mozart 1790 is geen historisch betoog voor specialisten, maar gaat over het leven van een antiheld, over triviale gebeurtenissen en het wel een wee van een alledaagse Mozart, die door Marcel Maas subliem wordt vertolkt.

Eerste uitvoering: TROS 1988

Cast
Wolfgang Amadeus Mozart: Marcel Maas
Lorenzo da Ponte: Arnold Gelderman
Johann van Thorwart: Peter Aryans
Joseph Haydn: Hans Veerman
Constanze Mozart: Paula Majoor
Anton Stadler: Jules Hamel
Maria Hofdemel: Ine Veen
F.X. Suessmayer, Joh. P. Salomon, Bode van Burgtheater, Kelner: Hans Pauwels

Regie: Hans Karsenbarg
Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart en Antonio Alieri

Don Giovanni of De verleider
Wie is wie in Mozart’s Don Giovanni? Operafiguren van vlees en bloed.

Allard Schröders hoorspel is een variatie op het thema van Mozart’s opera. De vader van Donna Anna wordt vermoord door Don Giovanni. Donna Anna en haar verloofde Don Ottavio beginnen samen met Donna Elvira, een van de vele geliefden van de moordenaar, aan een geraffineerde achtervolging van Don Giovanni: Een tragikomische zedenschets van de grootste vrouwenheld aller tijden, wiens naam garant staat voor verleiding en passie. Marc Klein Essink speelt met subtiel raffinement de rol van de roemruchte Don Giovanni.

Eerste uitvoering: TROS 1991

Cast
Don Giovanni: Marc Klein Essink
Donna Anna d'Ulloa: Marlous Fluitsma
Don Ottavio: Hans Karsenbarg
Donna Elvira: Marlies van Alcmaer
Zerlina: Elja Pelgrom

Regie: Marloes Cordia
Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart, Jan Dismas Zelenka, Ludwig van Beethoven

Da Ponte
Een echte achtiende eeuwse society–figuur was Da Ponte.

De componist Wolfgang Amadeus Mozart en zijn librettist Lorenzo Da Ponte, zijn misschien een historische toevalstreffer. Samen hebben zij tijdens hun vijf jaar durende samenwerking drie opera’s voltooid, die tot de meesterwerken in de klassieke muziek worden gerekend. Hun spraakmakende tijdgenoot, de oud geworden Casanova, laat het leven van Da Ponte gevuld met keizers, dichters, zangeressen, theaterdirecteuren en natuurlijk Mozart aan ons oor voorbij komen. Kleur en sfeer van Da Ponte’s wild bewogen bestaan worden door Saskia Temmink en in de hoofdrol Erik de Vogel (Goede Tijden - Slechte Tijden) fabuleus getroffen.

Eerste uitvoering: TROS 1998

Cast
Lorenzo da Ponte: Erik de Vogel
Casanova: Laurens Spoor
Zangeres La Ferrarese
Wolfgang Amadeus Mozart: Marcel Maas
Keizer Leopold II: Fer Conrad
Graaf Rosenberg-Orsini: Stan Limburg
Keizer Josef II: Ad Hoeymans
Dichterm Lakei, Arts, Directeur Burgtheater: Marc Krone
Dichter, Portier: Richard Gebski
Giovanni Casti: Luc van de Lagemaat

Regie: Sylvia Liefrinck
Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 9 september 2008
ISBN 9789461493804
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 3u 24m 42s
Bestandsgrootte 235 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Allard Schröder

Allard Schröder (1946) is schrijver, essayist en redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor. Hij debuteerde met de roman De gave van Luxuria (1989), twee jaar later gevolgd door De muziek van de zwarte toetsen. Daarvoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Raaf (1995, Halewynprijs) is zijn eerste roman die verscheen bij De Bezige Bij. Het spannende verhaal ontrolt zich tijdens een eindeloze hittegolf die van stad en land een onherbergzaam oord maakt. Ook in de verhalenbundel Het pak van Kleindienst (1996) is de sfeer dreigend en mysterieus en telkens bouwt Schröder in slechts een paar bladzijden een meeslepend plot. De roman Grover (2000) vertelt het verhaal van de zoon van een garagehouder in de provincie, die na een slippertje met de mondaine Madeleine Bork zijn leven danig in de war ziet lopen. Grover werd bekroond met de ECI-prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

De grote doorbraak voor Schröder kwam met de roman De hydrograaf (2002), een sfeervolle roman waarin de wetmatigheden van de zee zich spiegelen in die van de liefde. Het is de geschiedenis van Franz von Karsch die in het voorjaar van 1905 in Hamburg scheep gaat naar Valparaiso, om de wet van de zeegang wetenschappelijk te doorgronden. Van De hydrograaf werden 50.000 exemplaren verkocht, daarnaast werd het bekroond met de AKO Literatuurprijs. Het boek werd in verschillende landen in vertaling uitgebracht. Hierna verschenen de roman Favonius (2005), de essaybundel Nieuwe tijden (2006) en zijn meest recente roman De econome (2008).
(Bron: De Bezige Bij)

Toon aanbod