Luistervoorbeeld

Meditatief wandelen

5 geleide meditaties
Auteur Thich Nhat Hanh, Nguyen Anh-Huong
Voorlezer Dick de Ruiter
Speelduur 1u 0m 29s
€ 13,49

Beschrijving

Aan de hand van teksten van de bekende boeddhistische zen-meester Thich Nhat Hanh beschrijft zijn voornaamste leerling Nguyen Anh-Huong de oeroude praktijk van de boeddhistische loop-meditatie.

Het boek (geleverd als pdf-bestand) en de oefeningen in het luisterboek leren ons stap voor stap om de ademhaling en onze gedachten af te stemmen op het ritme van het lopen: eerst in huis, daarna ook buiten. De meditaties in dit boek hebben het volgende doel:
- het wonder van het gewoon lopen ontdekken, niet als middel om ergens te komen maar om in contact te komen met de volheid van het leven;
- lichaam en geest worden verenigd tot een eenheid;
- meditatief wandelen leren gebruiken bij het verwerken van problematische emoties als woede en angst.

Inclusief het volledige boek (80 pagina's) als pdf-bestand.

Het luisterboek bevat een vijftal geleide meditaties. In de hoofdstukken van het boek wordt hier steeds naar verwezen. Lees vooral de aanwijzingen voor elk onderdeel, voordat je gaat luisteren naar het luisterboek.

De eerste twee tracks kun je thuis, via de luidsprekers beluisteren. Maar de andere drie meditaties worden buitenshuis gedaan, dus daarvoor heb je een draagbare mp3-speler met lichtgewicht hoofdtelefoon nodig. De rustige stem neemt je zachtjes mee op je eerste ontdekkingstocht. Zo is de wandelmeditatie heel gemakkelijk aan te leren. Na verloop van tijd wordt de praktijk een deel van jezelf, zodat je daarna letterlijk op eigen benen kunt staan.

Inhoud
1. Meditatief ademhalen
Voordat we met het lopen beginnen leren we eerst ritmisch ademhalen. Onze aandacht wordt volkomen gericht op het rustige ruime ademhalen en het tellen van de ademhalingen. Hierdoor wordt het bewustzijn van buiten naar binnen gericht.

2. Meditatief wandelen op de ademhaling
Nadat we met de eerste track enige tijd geoefend hebben kunnen we het zetten van de stappen bij onze ademhaling gaan betrekken; de stappen worden gekoppeld aan de adem. Dit kan dus nog gewoon binnenshuis gedaan worden.

3. Meditatief wandelen in de natuur
Hebben we eenmaal de eerste beginselen onder de knie dan kunnen we onze eerste meditatiestappen buiten gaan zetten. Na enige tijd oefenen gaan we steeds meer genieten van onze adem, onze stappen en de natuur om ons heen.

4. Meditatief wandelen op straat
Het vereist heel wat meer concentratie om ook middenin een drukke stad de aandacht toch voor een deel bij de adem en de stappen te houden, maar op den duur wordt het als het ware een tweede natuur, en kunnen we zelfs een wandelmeditatie doen terwijl we van de parkeerplaats naar ons werk lopen.

5. Omarm je emoties tijdens de wandelmeditatie
Pas na verloop van tijd kunnen we deze track gaan beluisteren. Eerst dienen we volkomen vertrouwd te zijn met de praktijk van onze wandelmeditatie, voordat wij hierbij diepliggende emoties kunnen gaan betrekken, ze leren zien voor wat ze werkelijk zijn en ze te omarmen als deel van ons, zodat ze hun lading verliezen.

Details

ImprintUitgeverij Panta Rhei
UitgeverPanta Rhei
Publicatiedatum 4 december 2008
ISBN 9789461494436
Taal Nederlands
Speelduur 1u 0m 29s
Bestandsgrootte 46 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh (1926) is een Vietnamese boeddhistische monnik, zenleraar, vredesactivist, schrijver en dichter. Thich Nhat Hanh vertegenwoordigt binnen het boeddhisme een stroming die hij zelf geëngageerd boeddhisme noemt, en die zich kenmerkt door een sterke verbondheid met alles wat leeft, een verbondenheid die wordt uitgedrukt in acties die met liefde en aandacht gedaan worden. Een belangrijk thema van Thay (zoals Thich Nhat Hanh door zijn studenten en vrienden genoemd wordt) is mindfulness, dat wil zeggen alles wat je doet in volle aandacht doen.

Thich Nhat Hanh werd, wegens zijn grote inzet voor vrede tijdens de oorlog in Vietnam, door Martin Luther King voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. De laatste jaren heeft hij grote bekendheid gekregen door de vele boeken die hij geschreven heeft en de retraites die hij over de hele wereld leidt, rond de oefening om in aandacht te leven.

Na zijn verbanning uit Vietnam heeft Thich Nhat Hanh zich in Frankrijk gevestigd, waar hij de meditatiegemeenschap ‘Plum Village’ oprichtte.
Geïnspireerd door zijn persoon en door wat hij leert, zijn er op vele plaatsen in de wereld groepen (sangha’s) ontstaan die samen oefenen om in aandacht te leven.

Toon aanbod