Luistervoorbeeld

Vogel Top 100

De honderd mooiste vogelgeluiden
Auteur Henk Meeuwsen
Spreker
Speelduur 2u 38m 31s
€ 15,95

Beschrijving

Als de luisteraars van het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels het voor het zeggen hadden, zou de helft van de zendtijd gevuld worden met vogelzang.

Luisteraars waarderen heus wel gesprekken over zeldzame planten of reportages over het klimaat, maar de radio gaat pas echt harder als er een fluiter voorbij komt.

De redactie probeert soms wat afwisseling in de vorm van huilende walvissen, kraaiende haaien, loeiende wisenten of burlende edelherten. Allemaal leuk hoor - krijgt de redactie dan te horen per mail - maar waarom geen enkele zangvogel deze week?

Reden voor Vroege Vogels om de verkiezing van de mooiste vogelzang te houden. Er werden meer dan 75.000 stemmen uitgebracht. Deze hitparade van de allermooiste Nederlandse zangers, fluiters en roffelaars is voor het eerst bijeengebracht door natuurgeluidenvanger Henk Meeuwsen. Van de 100 beste zangvogels heeft hij ook nog eens de mooiste fragmenten weten te verzamelen.

Meeuwsen wil geen jager genoemd worden, want Henk jaagt niet: hij zoekt, hoort, registreert en geniet. Luister met hem mee.

Wordt geleverd inclusief digitaal boekje (in pdf-formaat) met een korte beschrijving van alle uitverkoren zangvogels.

Details

ImprintMeeuwsen Natuurgeluiden
UitgeverVARA
Publicatiedatum 17 maart 2011
ISBN 9789461495396
Taal Nederlands
Soort audioOverige audio (natuurgeluiden, soundscape)
Speelduur 2u 38m 31s
Bestandsgrootte 185 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Henk Meeuwsen

Henk Meeuwsen (1963) is natuur- en vogelliefhebber. Hij is opgegroeid op een boerderij aan de bosrand en tot zijn zestiende was de natuur als vanzelfsprekend aanwezig. De kieviten op het land, de huiszwaluwen onder het dak, de merels, de huismussen, konijnen, etc., alles kwam hij spelenderwijs tegen of zijn vader wees hem erop. In de winter van 1979 merkte hij dat er in de natuur ook veel te ontdekken viel: op de vetbollen zag hij voor het eerst het verschil tussen koolmezen en pimpelmezen. Hij begon vroeg in de ochtenden op pad te gaan en kwam op één van zijn eerste tochten oog in oog te staan met een winterkoning. Henk was definitief verkocht. De natuur van zo dichtbij mee te kunnen maken was als een klein wonder.

In 1998 is Henk Meeuwsen begonnen met het maken van geluidsopnames. Heel snel werd duidelijk dat de kwaliteit die hij daarmee behaalde zich kon meten met de internationale top. In 2000 richtte hij Meeuwsen Natuurgeluiden op en is hij het maken van geluidsopnames in de natuur verder gaan perfectioneren.

Opnames, mastering en productie doet Henk Meeuwsen zelf. Alle in het veld gemaakte opnames beluistert hij zeer kritisch op wat er te horen is en op technische kwaliteit. Alleen de beste worden gebruikt voor een productie. Daarbij let hij nadrukkelijk ook op de onderlinge samenhang van de fragmenten.

'Er zijn weinig dingen heerlijker dan helemaal alleen ergens in de natuur te zitten luisteren en opnames te maken. Het is als werken in het paradijs,' aldus Henk Meeuwsen. Hij hoopt de paradijselijke klank bij mensen thuis in de huiskamer te brengen.

Toon aanbod