Luistervoorbeeld

Godenslaap

Hoorspel met Elisabeth Andersen, Antonie Kamerling in een bewerking van Dirk van Pelt
Auteur Erwin Mortier
Spreker Elisabeth Andersen, Antonie Kamerling, Marjon Brandsma, René van Asten, Hannah van de Sande, Carla Hardy, Philip Greggers-Peusch
Speelduur 1u 10m 56s
€ 15,94

Beschrijving

Een stokoude vrouw die de dood voelt naderen blikt terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van België, haar onduidelijke vaderland. Aan geen van de gebeurtenissen wil ze meer nadruk geven dan aan andere. Ze hunkert slechts naar een oneindig lange zin, `die al wat er is in zich opneemt, zoals een hofdame uit de pruikentijd, in wier lokken een armada van parels kapseist, haar talloze rokken optilt terwijl ze de trappen van de opera betreedt of de ladder naar het schavot.

Godenslaap, de vijfde roman van Erwin Mortier, speelt zich af op het raakvlak tussen de grote geschiedenis en de kleine mensenlevens, tussen taal en wereld, verbeelding en werkelijkheid, tussen geschiedschrijving en verhalend proza. Winnaar van de AKO Literatuurprijs 2009, in een hoorspelbewerking van Dirk van Pelt.

Uitgezonden 20 december 2009 op Radio 1.

Cast
Helena: Elisabeth Andersen
Matthew: Antonie Kamerling
Moeder: Marjon Brandsma
Edgard: René van Asten
Rachida: Hannah van de Sande
Miss Schliess: Carla Hardy
Dokter Vanneste: Philip Greggers-Peusch
Verder m.m.v. Anne Lichthart; Dirk van Pelt; Christine Geense; Hanneke Hendrix; Kasper Jansen; Myrthe, Otte en Derk von Saher

Hoorspelbewerking: Dirk van Pelt
Studio Huis van Eustachius: Techniek Frans de Rond
Sounddesign: Joosten & Kuitenbrouwer
Regieassistent: Anne Lichthart
Regie: Vibeke von Saher

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 23 december 2009
ISBN 9789461497956
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 1u 10m 56s
Bestandsgrootte 130 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Erwin Mortier

Erwin Mortier (1965) werd geboren in Nevele bij Gent. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Museum Dr. Guislain, Geschiedenis van de Psychiatrie.

Erwin Mortier debuteerde met de roman Marcel (1999), ondermeer bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van Der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor voor het beste debuut. In 2000 verscheen zijn tweede roman, Mijn tweede huid, genomineerd voor onder andere de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil. De dichtbundel Vergeten licht (2001) ontving de C. Buddingh’-prijs. In 2002 volgde de derde roman Sluitertijd, genomineerd voor de AKO-literatuurprijs, en de essaybundel Pleidooi voor de zonde. Zijn werk verschijnt in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Engeland en Bulgarije.

In 2004 maakte Erwin Mortier de overstap naar De Bezige Bij. Dat najaar verscheen zijn novelle Alle dagen samen. In deze novelle beschrijft hij zeven dagen in het leven van een jongen van vijf, wiens overgrootvader stervende is.

Op 7 oktober 2005 verscheen Uit één vinger valt men niet, gedichten bij foto’s van Lieve Blancquaert. De foto’s in deze bundel werden genomen in het voormalige Klooster van de Minderbroeders of ‘freremineuren’ te Gent. Lieve Blancquart maakte de foto's vlak nadat de laatste paters in 2004 het klooster verlieten.

Erwin Mortier werd in 2005 gevraagd om het stadsdichtersambt van Gent op zich te nemen voor twee jaar. De bundel Uit één vinger valt men niet bevat ondermeer de eerste drie stadsgedichten Patrologie (Vaderleer), Babel Lascaux of de Heilige Hiëronymus in zijn studio en Onze Magazijnen (Depot voor Verboden Voorwerpen).

Erwin Mortier schrijft geregeld voor het dagblad De Morgen, De Volkskrant, de Belgische openbare omroep, en literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, het Nieuw Wereld Tijdschrift en Optima.

In 2009 won Erwin Mortier de AKO Literatuurprijs met zijn roman Godenslaap.

Toon aanbod