Luistervoorbeeld

Harem

Auteur Ronald Giphart
Voorlezer Ronald Giphart
Speelduur 10u 53m 43s
€ 14,95

Beschrijving

Liam, de twintigjarige zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope (roepnaam Mac), sluit zich op in een Zweedse boshut om zijn debuutroman te schrijven. Hoofdpersoon is zijn vader, die zelf nooit veel heeft losgelaten over zijn flamboyante verleden. Aan de hand van fotos, geruchten en gesprekken komt Liam tot een wervelend verhaal over Mac en zijn Amsterdamse jeugd, een Zweedse punkband, de uitspattingen op de Melkerij (een `Factory-achtig huis), het tragische lot van zijn beste vriend Hampus en uiteraard zijn legendarische harem.

In deze virtuoze roman vervolgt Giphart de weg die hij insloeg met de geprezen verhalenbundel De wake, zonder in te boeten aan thema’s en stijl die Giphart tot Giphart maken. Ronald Giphart laat zien niet alleen meester te zijn in bedwelmende scènes doordesemd van verliefdheid, maar snijdt ook nieuwe thema’s aan als de keerzijde van het hedonisme; de kracht van het woord en het beeld; en de vloek en zegeningen van het vaderschap.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 23 november 2015
ISBN 9789462531659
Taal Nederlands
Speelduur 10u 53m 43s
Bestandsgrootte 599 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'De roman waarvan je hoopte dat Giphart ’m zou schrijven. ****' (Het Parool)

'Giphart (…) is terug, een beetje ouder, en dat staat hem goed.' (Arjan Peters, De Volkskrant)

'Zoals altijd bij Giphart raken liefde, seks en dood verstrengeld – hij is op dreef met de liefdevolle weergave van de polygamie van zijn personages.' (NRC Handelsblad)

'[Een] met vaart geschreven roman, waarin de Giphart-humor niet ontbreekt.' (Trouw)

'Vrolijk, inventief, recht door zee, vol kleine grapjes. (...) Ik zat steevast bij deze roman te glimlachen.' (Kees ’t Hart, De Groene Amsterdammer)

'De roman zit knap in elkaar (…) een lief, eigentijds sprookje. ****' (Algemeen Dagblad)

'Giphart ontroert met scènes over Mac, zijn muzes, en de manier waarop zijn zoon daartussendoor fietst.' (Elsevier)

'Giphart is in zijn nieuwe roman Harem nog even gretig en jong als een kwart eeuw geleden, toen hij debuteerde met Ik ook van jou.' (De Telegraaf)

'Met gevoel en zin voor stijl geschreven.' (Humo)

'Over liefde, vaderschap en de worsteling met woorden. Harem is een ontroerende roman. Giphart een goede worstelaar. *****' (Nieuwe Revu)

'Grappig en intelligent (...) Om Gipharts schrijfplezier kun je niet heen (...) van dergelijke literatuur is er nooit genoeg. ****' (Cutting Edge)

'Een heerlijk boek.' (JAN)

'Groots boek over de liefde.' (LINDA)

'(...) een sappig, typisch Giphartiaans verhaal (...) vol seks, wilde feesen en vrouwen.' (Leidsch Dagblad)

'Het is vrij makkelijk om ontzettend van de nieuwe Giphart-roman Harem te houden. Een lofzang op de vrije liefde. Pagina’s vol schrijflol.' (Norbert Pek, Twitter)

'Goed geschreven, schrander, geestig, fantasierijk, blijmoedig lekker boek: Harem. ****' (Patrick Van Gompel, Twitter)

'Het is weer zover, de nieuwe Giphart! Het is een schitterend familieverhaal, een prachtige ode aan de flamboyante vaderfiguur, en een lofzang op onaangepaste familiebanden. Heerlijk boek!' (Boekhandel Hoogstins)

Over de auteur
Photo Ronald Giphart
Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In het najaar van 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde hij het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen en schreef hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer, Eten, drinken en slapen. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren.

Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Giphart en Chabot met Bril, de succesvolle literaire theatervoorstelling van Giphart met Bart Chabot en Martin Bril, was in 2006 en 2007 te zien.

In 2012 was Giphart opnieuw in de Nederlandse theaters te zien. Samen met Nico Dijkshoorn ging hij op tournee met de voorstelling Matennaaiers. In 2015 deed hij een theatertour met Bart Chabot, Trio Giphart & Chabot.

Sinds 2008 schrijft Ronald Giphart voor de Volkskrant. In november 2012 verscheen zijn verhalenbundel De wake. Nanne Meulendijks, een jonge en begaafde illustrator, maakte op eigen initiatief een oogstrelende graphic novel naar De wake, het titelverhaal van Gipharts geprezen verhalenbundel. Deze uitgave verscheen in 2013. Zijn nieuwste roman Harem verscheen begin 2015.

Toon aanbod