Luistervoorbeeld

Alleen met de goden

Auteur Alex Boogers
Spreker Sander de Heer
Speelduur 16u 36m 5s
€ 17,50

Beschrijving

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan.

Zo opent deze overweldigende coming-of-ageroman, waarin Alex Boogers als in een ‘eindboek’ al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader.

Aaron is de zoon van een veroordeelde, met de gevoelige, genuanceerde blik van een kunstenaar, de honger van een schrijver, de woede van een vechter, en de overlevingsdrift van een jongen van de straat.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 1 juni 2016
ISBN 9789462532601
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 16u 36m 5s
Bestandsgrootte 912 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Alleen met de goden was voor mij een van de beste romans van 2015.' (Theo Maassen)

'Geladen, bezwerend, ritmisch. Boogers' meest urgente roman.' (Jeroen Vullings in Vrij Nederland)

'Mooi dwingend proza is dit, waarmee Boogers een volkse toon in zijn werk probeert te creëren die (...) deed denken aan die van Jan Cremer. Deze roman is een hoogtepunt in zijn oeuvre.' (De Groene Amsterdammer)

'Zelden zo raak getroffen. Eersteklas coming-of-ageroman.' (VPRO gids)

'Alex Boogers vertelt een verhaal dat in de Nederlandse literatuur zelden klinkt. (...) De zeggingskracht is groot.' (NRC Handelsblad)

'Boogers schrijft met de moed van een samoerai. (...) Dit is zo'n roman (...) waarin alles samenkomt. Wat er ook nog van hem zal verschijnen, dit is zijn magnum opus.' (Theo Hakkert in Wegener dagbladen)

'Wanneer Aaron kwaad genoeg is geworden (...) krijgt het boek een hevige intensiteit. (...) Vanaf dan voel je hoe het schrijven overleven is, zowel voor Aaron als voor Boogers. Dan blijkt dat die simpelheid niet anders had gekund. (...) De omvang van deze roman is een statement: elk woord is bevochten.' (de Volkskrant)

'Boogers heeft zijn alter ego Aaron Bachman echt leven in geblazen.(...) Al zijn het soms tranentrekkende scènes die Boogers beschrijft (...), je hebt toch het gevoel dat het allemaal echt en authentiek is.' (Trouw)

'Trefzeker en met veel overtuiging.' (HDC Media)

'De waanzin van het doorgaan, ondanks alles, of misschien juist wel daardoor, wordt excellent door de auteur in kaart gebracht. (...) Alleen met de goden is de Joe Speedboot van 2015.' (Literatuurplein)

'Er zit zo veel ziel in dit boek. Ik heb het ademloos gelezen.' (Özcan Akyol)

'Aangrijpend en bloedeerlijk.' (Jan van Mersbergen)

'Dit boek voegt echt iets nieuws toe aan de literatuur.' (Abdelkader Benali)

'Hij verbeeldt meesterlijk en meeslepend de botsing tussen waar je vandaan komt en waar je naartoe moet.' (Cutting Edge)

'In Alleen met de goden komt de bekende thematiek van Boogers in alle hevigheid terug. (...) Woede, vechten, zoeken, onzekerheid, gekweldheid, minderwaardigheid. Een toegift waar alles in zit, het meest pure en kwetsbare lied.' (8weekly)

'Alex Boogers bevestigt met dit coming of age-epos de kwaliteit van zijn schrijverschap alweer. Lees dit boek.' (Hebban)

'Soms heb je van die boeken. Boeken die je helemaal meeslepen in het verhaal. Boeken waarbij je zelf de hoofdpersoon wordt, waarbij je niet langer jezelf bent maar compleet in het boek zit en even tot bezinning moet komen voordat je weer verder kan met het dagelijks leven. Alleen met de goden is zo’n boek.' (De Leesfabriek)

'Dit boek gaat heel wat top-10-lijstjes domineren.' (Monique Burger, De Nieuwe Boekhandel)
'Wat een verhaal, wat een stijl. Nog nooit heb ik de pijn van het leven zo gevoeld door het woord. Een verhaal van strijd en liefde. Verlies en winst. Boogers, lees die man!' (Remco Houtepen, Libris Venstra)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Alex Boogers

Alex Boogers (1970) woont en werkt in Vlaardingen. Hij debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Zijn uitgever wist voor publicatie niet wie achter het pseudoniem schuilging. Gevraagd naar biografische informatie schreef M.L. Lee: ‘In Azië leven nog steeds grootse kunstenaars die niemand van naam kent, omdat ze hun werk niet signeren en zichzelf er niet voor op de borst slaan.’

Zijn tweede roman publiceerde Alex Boogers in 2002 op verzoek van zijn uitgever onder eigen naam. Het waanzinnige van sneeuw speelt zich af in de wereld van de vechtkunst.

In 2006 verscheen zijn even spottende als liefdevolle roman Lijn 56, waarin een buschauffeur zichzelf door het hoofd dreigt te schieten.

In 2007 verscheen de sterk autobiografische vertelling Het sterkste meisje van de wereld, of de autobiografie van een mislukt schrijver, over hoe zijn jonge thaiboksleerlinge Soumia zich naar de wereldtitel vecht.

In 2010 verscheen de roman De tijger en de kolibrie, die in december werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Aansluitend verscheen in Rotterdam het korte verhaal Ziel, een cadeauboekje ter gelegenheid van de week van het Rotterdamse boek.

In december 2012 verscheen Alle dingen zijn schitterend waarover Vrij Nederland eenvoudigweg schreef: ‘Het is zijn beste!’ De roman werd genomineerd voor het Beste boek van Rotterdam.

In november 2013 verschijnt de novelle Wanneer de mieren schreeuwen, die Boogers voor verschijning gratis aanbiedt als e-book op zijn website. De novelle is gebaseerd op de zinloze dood van Sedar Soares. Een verhaal dat volgens Boogers niet mag worden vergeten. De gratis verspreiding past bij die overtuiging.

Boogers publiceerde korte verhalen, interviews en artikelen in Vrij Nederland, Esquire, Playboy en Nieuwe Revu.

Toon aanbod