Luistervoorbeeld

Out of Africa

Auteur Karen Blixen
Spreker Willemijn de Vries
Speelduur 12u 33m 50s
€ 13,95

Beschrijving

Nadat Karen Dinesen in 1914 huwde met haar neef, baron Bror von Blixen-Finecke, vertrekt ze naar de Britse kroonkolonie Kenia om een koffieplantage op te zetten. Op het land wonen de Kikuyos, die in ruil voor leefruimte werken op de plantage. In het boek vertelt de hoofdpersoon over het leven op de koffieplantage, de sfeer van het Afrikaanse hoogland, de bezoekers van de plantage en de inheemse bevolking. Zo is er Farah, de Somalische hoofdbediende en Kamante, een jongen die voor haar werkt als doktersassistent en kok. Als haar huwelijk in 1921 strandt, blijft Karen Blixen nog tien jaar op haar plantage aan de voet van het Ngong-gebergte wonen. Het zijn tien moeilijke jaren; al die tijd lukt het nauwelijks om van de koffie te leven. Ze wordt verliefd op Denys Finch Hatton, die bij haar woont als hij op safari gaat. Samen doorstaan ze een aantal moeilijke jaren. Tot de schulden zo hoog zijn opgelopen dat Karen Blixen de plantage moet verkopen en terugkeert naar Denemarken. Maar niet voordat ze een nieuwe leefplek voor de inheemse bewoners heeft geregeld.

Out of Africa is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het leven op een koffieplantage in Afrika. In 1937 schreef Karen Blixen haar memoires en daarin doet ze hartstochtelijk verslag van haar avonturen in Kenia. over de natuur van de Highlands, de mentaliteit van de verschillende stammen, de gewoontes van de Kikuyos, de Somalis en de Masais. De roman is een veelstemmig lied van prachtige verhalen, de moeite waard door zowel de mooie schrijfstijl als de diepe interesse voor de inheemse bevolking en de liefde voor de natuur.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 12 januari 2017
ISBN 9789462533301
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 12u 33m 50s
Bestandsgrootte 690 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

‘Haar verslag van haar avonturen in Afrika, geschreven nadat ze haar geliefde plantage moest opgeven en terug keerde naar Denemarken, is dat van een meesterverteller. Een vrouw die door John Updike “een van de meest pittoreske en tevens flamboyante literaire persoonlijkheden van de eeuw werd gekarakteriseerd. (The Times)

‘Onbevooroordeeldheid, zelfspot en waardering voor ironie van het lot zijn eigenschappen die Blixen met de Afrikanen deelt en daarop is hun wederzijdse verstandhouding op gebaseerd. Deze eigenschappen geven aan Blixens lyrische schildering van een verloren paradijs een onbevangen en lichtvoetig karakter.’ (Manet van Montfrans in NRC HandelsBlad)

‘Karen Blixen schrijft prachtig. Een aanrader om te lezen. Een ware klassieker.’ (The New York Times)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Karen Blixen

Karen Blixen (1885-1962) werd geboren als Karen Dinesen in Rungsted Denemarken, een plaats ten noorden van Kopenhagen langs de oever aan de Sont. Vanaf 1909 begon ze met het schrijven van haar eerste verhalen, eerst onder het pseudoniem Osceola en later als Isak Dinesen. Haar semi-autobiografische werk Out of Africa is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het leven op een koffieplantage in Africa.

Toon aanbod