Luistervoorbeeld

Het Spaanse gif

Melle en de zwerfhonden
SerieMelle en de zwerfhonden deel 1
Auteur Maaike van Poelje
Voorlezer Maaike van Poelje
Speelduur 4u 38m 4s
€ 13,90

Beschrijving

Melle gaat met zijn ouders en zus op vakantie naar Spanje. Terwijl hij na aankomst op onderzoek uitgaat in de omgeving van hun vakantiehuisje, ziet hij hoe een hond bijna op een slang stapt. In zijn gedachten waarschuwt Melle de hond voor dit gevaar. Tot zijn grote verbazing ontdekt hij hoe de hond hem werkelijk heeft verstaan en hoe hij op zijn beurt de gedachten van de hond kan lezen.

Melle durft zijn wonderbaarlijke ontdekking niet aan zijn ouders te vertellen, bang dat ze hem voor gek zullen verklaren. De speciale band die hij vanaf het eerste moment heeft met het dier, die een zwerfhond blijkt te zijn, wil hij echter niet opgeven. Hij noemt haar Stakker en houdt haar bij zich. Vanaf dat moment praten ze veel met elkaar en komt Melle van alles te weten over het leven van zwerfhonden en over de gevaren die zij lopen. Een van die gevaren ondervinden ze al snel aan den lijve: het risico om vergiftigd te worden. Het is een harde en trieste ervaring. Melle is ontstemd over zoveel onrecht en besluit hier iets aan te willen doen. Vanaf dat moment stort hij zich, samen met zijn nieuwe hondenvriendin en nog meer zwerfhonden, in een spannend avontuur. Hun missie is om de gifstrooiers te betrappen en hen aan te klagen voor deze misdaad jegens onschuldige dieren.

Een spannend avontuur volgt, waarbij niet alleen de dieren maar ook de mensen betrokken zijn. Door hun krachten te bundelen, elkaar te vertrouwen en samen te werken, blijken ze in staat hun doel te kunnen bereiken.

Details

UitgeverBookora
Publicatiedatum 9 mei 2019
ISBN 9789462550964
Taal Nederlands
Speelduur 4u 38m 4s
Bestandsgrootte 382 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Melle is samen met zijn ouders en zus op vakantie in Spanje. Daar ontdekt Melle dat hij met honden kan praten. Hij redt de zwerfhond Stakker van de vergiftigingsdood en sluit vriendschap met hem. Melle ontdekt dat een aantal inwoners van het dorp de zwerfhonden probeert te vergiftigen. Melle bedenkt een plan om bewijsmateriaal te verzamelen en dat bij de politie in te leveren. Het wordt een spannend avontuur. Het boek opent met een inhoudsopgave en illustraties voor het voorstellen van de hoofdpersonen. Het omslag heeft een kleurrijke uitnodigende illustratie. In het boek zijn de illustraties van wisselende grootte. Het zijn aquareltekeningen in grijstinten, afgewerkt met een zwart lijntje. Achterin staan foto's van de honden die de schrijfster inspireerden. Een makkelijk leesbaar, vlot geschreven verhaal, dat vraagt om uitgelezen te worden. Vanaf ca. 9 jaar.' © NBD Biblion

'Melle gaat met zijn zus en ouders op vakantie naar Spanje. Tijdens het verkennen van de omgeving ziet hij een zwerfhond die in de buurt van een slang komt. Hij roept een waarschuwing waarop de hond hem antwoordt. Tot zijn grote verbazing verstaat Melle wat de hond hem toeblaft. Hij noemt de hond Stakker en merkt dat de hond zijn gedachten kan lezen en hem goed verstaat. Maar hij durft niets aan zijn ouders vertellen. Dat wordt erg moeilijk want Stakker klaagt over mensen die gif verstoppen in vlees om zo zwerfhonden te doden. Wanneer ze zelf ziek wordt, zorgt Melle ervoor dat ze bij een dierenarts geraakt. De volgende dag roept een andere hond zijn hulp in, weer voor een hond die vergiftigd is. Deze keer komt alle hulp te laat en zit Melle met 4 puppies opgescheept. Zijn familie raakt mee betrokken in al die hondenavonturen en voelt dat er iets niet pluis is. Samen met alle zwerfhonden uit de buurt gaat Melle op onderzoek om de gifstrooiers te pakken.
Dit fantasievolle verhaal (iedereen zou wel met dieren willen kunnen praten) kaart een actueel probleem aan. Zwerfhonden maken sommige buurten onveilig en de bewoners trachten dat op te lossen door gif te strooien. Verjagen helpt immers niet. In dit verhaal worden de gifstrooiers gepakt en veroordeeld, een terechte straf. Ook maak je kennis met een organisatie die tracht zwerfhonden een nieuwe thuis te bezorgen. Deze organisatie bestaat echt, de Dutchypuppy Foundation, en een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar hen. Ook de honden die voorkomen in het verhaal bestaan echt. Achteraan in het boek vind je hun foto’s en levensverhaal. De auteur woont in Spanje en is al jaren voorzitster van de plaatselijke stichting ter bescherming van zwerfdieren. Hoewel dit verhaal je verbeelding aanspreekt doordat Melle met de honden kan praten, geeft de rest toch een duidelijk beeld van de situatie van de zwerfhonden. Voor dierenliefhebbers is dit zeker een boeiend en interessant verhaal, vlot en spannend geschreven.'

Over de auteur
Maaike van Poelje

Maaike van Poelje (1973) behaalde haar propedeuse in Nederlandse taal- en letterkunde en haar doctoraal in Culturele Studies. Na jaren actief te zijn geweest in de Spaanse dierenopvang raakte ze geïnspireerd tot het schrijven van haar jeugdboekenserie Melle en de zwerfhonden. Van Poelje is nog immer actief schrijfster, zowel van kinderboeken als boeken voor volwassenen.

Toon aanbod