Luistervoorbeeld

Denken in organisaties

Pleidooi voor een nieuwe Verlichting
Auteur Tjip de Jong, Joseph Kessels
Voorlezer Tjip de Jong, Joseph Kessels
Speelduur 6u 19m 12s
€ 16,99

Beschrijving

Veel economische wetten die lange tijd de basis vormden van het denken in organisaties werken niet meer. Het dogmatische geloof in marktwerking, vraag en aanbod, winstdenken en een amorele groei om de groei zorgt ervoor dat bedrijven krakend tot stilstand komen. De leefomgeving van toekomstige generaties loopt daarbij onherstelbare schade op. Het is hoog tijd om anders na te denken over samenwerken, duurzame ontwikkeling en rijkdom. Maar hoe dan?

In Denken in organisaties grijpen Tjip de Jong en Joseph Kessels terug op de belangrijkste inzichten uit de verlichtingsfilosofie en passen die toe op vraagstukken van de 21ste eeuw. Daardoor ontstaat er ruimte voor innovatie, vernieuwing en duurzame verandering. Al filosoferend komen zij tot een inspirerende routekaart waarmee ze nieuwe inzichten bieden om naar de toekomst van organisaties te kijken. Zij moedigen aan om weer zelfstandig en kritisch te durven denken, met meer aandacht voor altruïsme, empathie en duurzaamheid als drijfveren voor het menselijk handelen.

Bij dit boek hoort een interactieve website: www.denkeninorganisaties.nl

Details

UitgeverBookora
Publicatiedatum 19 september 2019
ISBN 9789462551732
Taal Nederlands
Speelduur 6u 19m 12s
Bestandsgrootte 521 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Hét actuele thema is: veranderen. Want bestaande wetten en wijsheden raken achterhaald, de markteconomie rammelt en de opvatting dat groei onmisbaar is, wankelt. Maar hoe moeten we dan veranderen? Twee organisatieprofessionals belichten inzichten uit de oude verlichtingsfilosofie voor de ingrijpende vraagstukken waar organisaties thans mee worstelen om te overleven en om aantrekkelijk te blijven voor mondige werknemers. Want werk als bron van inkomsten moet individueel én maatschappelijk ook ervaren worden als betekenisvol, als iets dat ertoe doet, duurzaam is en ruimte laat voor toekomstige generaties. Hoe vertaal je die ambities in realistische activiteiten in organisaties? Na een terugblik op wat de Verlichting Europa opgeleverd heeft, laten de auteurs zien hoe dit denkgoed ons nú kan helpen bij het vinden van nieuwe visies op het functioneren van organisaties. Tot slot een bijzonder hoofdstuk 'Is dit allemaal wel waar?' alsof de auteurs willen waken voor nepnieuws. Een boek met een origineel denkpatroon over hoe het veranderen op gang kan komen. Met een ruime literatuuropgave.' C.M. Manni

Over de auteur
Photo Tjip de Jong
Tjip de Jong

Tjip de Jong is zelfstandig organisatieadviseur en onderzoeker. Hij schreef eerder o.a. Verslaafd aan organiseren en de bestseller We presteerden nog lang en gelukkig.

Toon aanbod