Luistervoorbeeld

Sjanetje

Auteur Thea Dubelaar
Voorlezer Thea Dubelaar
Speelduur 1u 54m 3s
€ 4,99

Beschrijving

Sjanetje logeert bij mevrouw Bloem omdat haar moeder ziek is en haar vader op zee vaart. Eerst vindt ze het saai bij de oude, strenge mevrouw. Maar dan loopt de kelder vol water en de witte muizen ontsnappen, ze loopt weg en ze wordt bijna opgegeten door een leeuw. En op de nieuwe school zit ze naast Nadia, een super vrolijke vriendin.

En Nadia vindt Erik gelukkig leuk. Hij is de gehandicapte broer van Sjanetje. Hij zit in een tehuis en mag alleen in het weekend bij mevrouw Bloem komen. Sommige mensen noemen Erik achterlijk, maar Sjanetje vindt hem bijzonder. Erik doet de gekste dingen en je kunt heel erg met hem lachen. Maar soms is een bijzonder broer ook wel lastig. Vooral als hij in een poppenkast klimt.

Details

UitgeverBookora
Publicatiedatum 27 september 2019
ISBN 9789462551749
Taal Nederlands
Speelduur 1u 54m 3s
Bestandsgrootte 157 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Dit debuut van Thea Dubelaar werd in 1980 bekroond met een Zilveren Griffel. Daar zal de thematiek van het mentaal gehandicapte broertje een rol bij gespeeld hebben, al is dit zeker niet het enige wat dit boek bijzonder maakt.

Van bij het begin leer je de situatie in het gezin van Sjanetje kennen. Ze verstopt zich op zolder voor mevrouw Bloem en droomt over haar moeder die ziek is. Heel precies verwoordt de auteur hoe Sjanetje zich voelt en wat ze denkt. Die verwoording volgt natuurlijk Sjanetjes wisselende stemmingen. Ze praat veel in zichzelf of met de poes Sam. Van Sam maakt ze haar bondgenoot tegen mevrouw Bloem, die voor haar zorgt. Ze vindt mevrouw Bloem een echte mopperkont, maar je voelt dat ze beseft dat mevrouw Bloem het goed meent en dat ze aan Sjanetje gehecht is. Fijngevoelig zijn ook de paar passages waarin mevrouw Bloem in verlegenheid wordt gebracht. Ook hier blijft de verteller op de achtergrond en geeft ze alles consequent weer vanuit het standpunt van Sjanetje.

Een groot deel van de aantrekkingskracht van dit verhaal voor jonge lezers steekt allicht in de wensvervullende fragmenten. Als Sjanetje zich verstopt in de vrachtwagen van de buurman, kan ze mee naar het vliegveld om wilde dieren op te halen. Het wordt even spannend maar door de aardige buurman komt alles goed. Later neemt hij haar mee naar de haven, waar ze op een echt schip mag en behandeld wordt als de dochter van een grote kapitein. Het slot vervult alle wensen als vader thuiskomt en ook mama uit het ziekenhuis is.

Voor de inleving van de lezer is van belang hoe Sjanetje met nieuwe situaties omgaat, zoals wanneer haar moeder in het ziekenhuis moet blijven of ze naar een nieuwe school moet. Haar weerbaarheid is een centraal gegeven in het boek.

Het mooist vind ik de momenten waarop Sjanetjes broer centraal staat. Zo vinden kinderen op het verjaardagsfeestje Erik wel 'gek' maar dan in een positieve betekenis." (Jan van Coillie, dr. in de kinderliteratuur)

Over de auteur
Photo Thea Dubelaar
Thea Dubelaar

Thea Dubelaar (1947) kan als geen ander heel moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Ze schreef over misbruik en mishandeling, over de vernietiging van de natuur, of over de handel in dieren. Toch weet ze haar verhalen altijd een hoopvol slot te geven. Haar verhalen voor jongere kinderen zijn vooral grappig en vol vaart geschreven.

Thea Dubelaar schreef haar eerste verhalen voor het kindertijdschrift Okki. De eenentwintig korte verhaaltjes vormden samen haar eerste boek, Sjanetje, waarvoor ze in 1980 een Zilveren Griffel kreeg. Ze schrijft vooral spannende en vrolijke verhalen over kinderen die anders zijn dan anderen. Ze wil in haar boeken begrip kweken voor andere culturen en meningen. Zo gaat ze ieder jaar een aantal maanden naar het eiland Guadeloupe, waar haar man geboren is. Daar speelt ook haar boek Nanseli, waar ren je heen? De invloed van haar Antilliaanse leven is ook te zien in bijvoorbeeld De mislukte moordenaar. In veel van haar boeken komen kinderen met veel fantasie voor. Ze beleven (in hun fantasie) allerlei avonturen.

Toon aanbod