Luistervoorbeeld

De data-economie

Waarom data geld gaat vervangen, wat dit betekent voor onze economie en hoe je hierop in kunt spelen
Auteur Viktor Mayer-Schönberger, Thomas Ramge
Spreker Jan Donkers
Speelduur 7u 53m 18s
€ 14,99

Beschrijving

Hoe ontstaat welvaart en hoe wordt die verdeeld? Aan de hand van deze twee vragen beschreef Karl Marx in Das Kapital de opkomst en de gevolgen van het kapitalisme. 150 jaar later stellen Viktor Mayer-Schönberger (Oxford Internet Institute) en Thomas Ramge (The Economist) dezelfde vragen en komen tot een radicaal nieuw inzicht: onze op geld gebaseerde economie verandert in een economie die gebaseerd is op data.

Dit boek is een mijlpaal in de economische literatuur: het laat zien hoe data de rol van geld aan het overnemen is. Op heldere en toegankelijke wijze verklaren de auteurs waarom de macht van traditionele multinationals en banken afneemt en waarom digitale marktplaatsen als Booking.com, Uber, Amazon en Alibaba zo stormachtig groeien. Bovendien beschrijven ze de opkomst van een geheel nieuwe sector – vergelijkbaar met de financiële industrie, maar dan met handelaren, tussenpersonen en brokers die gespecialiseerd zijn in data.

Welkom, dus, in de data-economie: een spannende en uitdagende omgeving boordevol kansen voor ondernemers en met uiteindelijk een betere verdeling van de welvaart voor iedereen.

Inhoud
Hoofdstuk 1. Het nieuwe kapitalisme
Hoofdstuk 2. Communicatieve coordinatie
Hoofdstuk 3. Markten en geld
Hoofdstuk 4. Datarijke markten
Hoofdstuk 5. Bedrijven en controle
Hoofdstuk 6. Het bedrijf in de toekomst
Hoofdstuk 7. Het verval van kapitaal
Hoofdstuk 8. Feedback-effecten
Hoofdstuk 9. Het ontbundelen van werk
Hoofdstuk 10. De menselijke keuze

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 1 september 2018
ISBN 9789463623490
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 7u 53m 18s
Bestandsgrootte 650 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Elke zichzelf respecterende manager heeft deze bestseller stukgelezen op zijn nachtkastje liggen.' (De Volkskrant)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Viktor Mayer-Schönberger

Viktor Mayer-Schönberger (1966) is een gerenommeerd wetenschapper op het gebied van big data. Hij is hoogleraar Internet Governance and Regulation aan de University of Oxford en auteur van meer dan honderd artikelen en acht boeken (waarvan het meest recente veel media-aandacht kreeg: Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age). Hij adviseert onder meer Microsoft en het World Economic Forum op dit gebied.

In 2013 verscheen van hem De big data-revolutie (met co-auteur Kenneth Cukier). Dit boek werd in twintig talen vertaald en er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Binnenkort zal bij Maven Publishing ook zijn nieuwe boek Datakapitalisme (samen met Thomas Ramge) verschijnen.

Toon aanbod