Luistervoorbeeld

Selma

Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao
Auteur Carolijn Visser
Spreker Wynn Heliczer
Speelduur 8u 11m 33s
€ 14,99

Beschrijving

In Selma roept Carolijn Visser op meesterlijke wijze de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden.

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.

"Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre."

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2017

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 15 november 2018
ISBN 9789463625296
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 8u 11m 33s
Bestandsgrootte 450 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

‘De dramatische geschiedenis van Selma Vos, een joodse Nederlandse die in Maoïstisch China terechtkomt, heeft Visser minutieus en subtiel opgeschreven.’ (**** Jos Palm in NRC Handelsblad)

‘Visser gebruikt de familiekiekjes en de brieven van Selma met succes om de lezer te raken. Je voelt hoe verschrikkelijk het was om op het verkeerde moment in Beijing te verblijven en je haalt opgelucht adem dat Greta en Dop, de kinderen van Chang en Selma, door hun opa uiteindelijk naar Nederland werden gehaald.’ (Hans Wansink in Sir Edmund, de Volkskrant)

‘Carolijn visser vertelt Selma´s verhaal op de sprankelende manier die we van haar gewend zijn. Ze blinkt uit in schetsen van het dagelijks leven.’ (Merel Blom in Opzij)

‘[...] een combinatie van een aangrijpende roman en documentaire die je vanaf het eerste hoofdstuk direct meesleept.’ (Vrouwen van Nu)

‘Met Selma, Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao heeft Visser een zeer persoonlijke kijk op een dieptepunt in de Chinese geschiedenis gegeven. Selma roept bewondering op om haar trouw aan haar gezin, haar hoop op een betere toekomst en haar moed. De tragiek is echter dat die eigenschappen uiteindelijk haar ondergang hebben betekend. Visser verstaat de kunst om Selma heel dicht bij te brengen, ook dankzij de foto’s uit het familiealbum. Dit boek laat een diepe indruk achter en brengt geschiedenis tot leven!’ (Boeken Bloggenderwijs)

‘Carolijn Visser, bekend als auteur van reisverhalen, heeft met Selma een meeslepende en aangrijpende geschiedenis geschreven. [...] Het is een prachtig boek, dat door het personaal vertelperspectief leest als een historische roman.’ (Kleio)

‘[Carolijn Visser] is een bijzondere Nederlandse schrijfster, zonder enige opsmuk. Ze brengt het buitenland in Nederland binnen, op een manier die waarde toevoegt.’ (Amersfoort Nu)

‘Niet alleen een interessant boek gezien de turbulente Chinese geschiedenis, maar ook indrukwekkend waar het een beschrijving vormt van het leven van deze dappere mensen.' (De Vrouwenbibliotheek)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Carolijn Visser

Carolijn Visser (1956), geboren in Zeeland, reisde voor haar boeken de hele wereld over. Ze schreef onder andere Grijs China, Buigend bamboe en Vrouwen in den vreemde. In 2013 ontving Carolijn Visser de Bob den Uylprijs voor Argentijnse avonden en in 2017 de Libris Geschiedenis Prijs voor Selma.

Toon aanbod