Luistervoorbeeld

De sigarenfabriek van Isay Rottenberg

De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland
Auteur Sandra Rottenberg, Hella Rottenberg
Spreker Jan Donkers
Speelduur 8u 4m 29s
€ 14,99

Beschrijving

De sigarenfabriek van Isay Rottenberg van Hella en Sandra Rottenberg is een even aangrijpend als boeiend verslag: geschiedenis en familieverhaal in één.

Een oproep over geroofd joods bezit brengt Hella en Sandra op het spoor van de sigarenfabriek die hun grootvader, Isay Rottenberg, in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Niemand, noch hun grootvader, noch hun vaders, had hun er ooit iets over verteld. De fabriek blijkt ook niet de eerste de beste, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer Isay Rottenberg onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden. Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een halfjaar later aan de macht kwam?

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 9 februari 2019
ISBN 9789463628662
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 8u 4m 29s
Bestandsgrootte 444 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

‘Zo doen Hella en Sandra Rottenberg niet alleen recht aan de gebeurtenissen in een Duits stadje rond de nazi-machtswisseling, maar ook aan het verleden van hun grootvader.’ (**** NRC Handelsblad)

‘Met vaart trekken de auteurs de lezer het aangrijpende verhaal in.’ (Nieuw Israëlitisch Weekblad)

‘Een boek dat ertoe doet, over het ongelooflijke en waargebeurde verhaal van de grootvader van de twee schrijfsters die in 1932, toen de nazi’s al in opmars waren, vanuit Nederland naar Duitsland trok om daar een sigarenfabriek over te nemen.’ (Esquire)

‘Een gewetensvolle, vasthoudende speurtocht met als uitkomst een meeslepend verhaal, vol inkijkjes in de vooroorlogse machtsuitoefening door de nazi’s.’ (Jolande Withuis)

‘Isay Rottenberg...wat een man ... wat een verhaal ...wat een tijd ... verleden tijd? Of valt daar ook nu iets van te leren? Ademloos leesvoer.’ (Job Cohen)

‘Met De sigarenfabriek van Isay Rottenberg hebben de schrijfsters Hella en Sandra Rottenberg niet alleen een zeer interessante persoonlijke geschiedenis van hun grootvader Isay geschreven maar ook een bijdrage geleverd aan een onderbelicht deel van de geschiedenis van de Shoa. […] Het is verbazingwekkend om te lezen hoe dapper Isay Rottenberg zich verzette tegen de aanvallen op zijn persoon en zijn eigendom, maar ook hoe opportunistisch de nazi-autoriteiten destijds waren. […]Het beeld dat het boek schetst is dat van een sluipende ontwikkeling in een land dat op weg is een totalitaire dictatuur te worden.’ (Manja Ressler op Jonet.nl, dé online community van Joods Nederland)

‘Het boek is vlot en met ervaren journalistieke hand geschreven. De auteurs benaderen hun onderwerp met open nieuwsgierigheid, zoekend en speurend. Zonder verwijt of oordeel en zo neutraal mogelijk. Soms met verwondering en verontrusting maar ook met liefde voor de opa die zij eens kenden.’ (Biografieportaal.nl)

'Zij hebben (…) eens niet de nadruk gelegd op de heldenstatus die grootvader Isay ongetwijfeld in hun ogen had. Juist de manier waarop de sigarenfabrikant te maken kreeg met de steeds moeilijker omstandigheden komt in het boek aan bod. Daardoor stijgt dit verhaal uit boven de particuliere familiegeschiedenis gebaseerd op oncontroleerbare verhalen.' (Hans Renders & David Veltman, Vrij Nederland)

'Hella en Sandra brengen via het persoonlijke verhaal van hun opa de sluipende machinaties van nazi-Duitsland ongenaakbaar tot leven. Tegelijkertijd maken ze invoelbaar hoe moeilijk het moet zijn geweest daar in de tijd zelf grip op te krijgen. Een les die iedereen tot zich zou moeten nemen. En dat is geen straf, want het boek leest ook nog eens als een trein, je hebt het uit voor je het weet.' (Karin van den Born, Libris Geschiedenis Prijs 2018)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Sandra Rottenberg

Sandra Rottenberg (1960) werkt als zelfstandig programmamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties, voor radio en televisie. Ze was producent en hoofdredacteur van De Globaliseringslezing en ze is een veelgevraagd voorzitter en discussieleider van conferenties en bijeenkomsten. Samen met Ine Poppe schreef ze het boek De Kraakgeneratie.

Toon aanbod