Luistervoorbeeld

Onder een hemel van sproeten

Auteur Alex Boogers
Spreker Sander de Heer
Speelduur 11u 35m 57s
€ 12,99

Beschrijving

Het is 2009 en in Amerika is de eerste zwarte president gekozen. Sinds lange tijd lijkt er iets van hoop te bestaan in de wereld. Maar in een troosteloze wijk in Nederland waar de zwarte Harvey opgroeit is er nog altijd weinig veranderd. De ene dag is precies hetzelfde als alle andere. Datzelfde geldt voor Amy, het witte, joodse meisje dat bij hem in de buurt woont. Ze draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee, zoekt haar toevlucht in haar talent, maar in haar onverschillige milieu lijkt er geen ruimte te bestaan voor haar artistieke uitspattingen. De enige die ze vertrouwt is de oude, getraumatiseerde Jacob, wiens dierbaarste herinneringen zijn gestorven met zijn vrouw. Onder een hemel van sproeten roert verontrustende, maatschappelijke thema's aan die ten tijde van de publicatie (2017) mondjesmaat werden gesignaleerd, maar nog niet breed werden besproken en beschreven in de media. Van onderhuids en flagrant racisme, de schreeuw om diversiteit tot aan de erkenning van het bestaan van seksuele intimidatie en aanranding onder jongeren. We herkennen nu de verschillende thema's door bewegingen als Black Lives Matter en #metoo, en de wereldwijde aandacht die deze organisaties terecht eisten en kregen. Boogers beschrijft de levens van zijn personages ogenschijnlijk vanuit de loopgraven en schuwt daarbij de confrontatie voor zijn lezers niet. Dat maakte van Onder een hemel van sproeten in het jaar van verschijning een alarmerende roman, die nog altijd niet aan actualiteit heeft ingeboet.

Details

ImprintPodium
UitgeverUitgeverij Podium
Publicatiedatum 8 december 2020
ISBN 9789463810654
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 11u 35m 57s
Bestandsgrootte 955 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Alex Boogers

Alex Boogers (1970) woont en werkt in Vlaardingen. Hij debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Zijn uitgever wist voor publicatie niet wie achter het pseudoniem schuilging. Gevraagd naar biografische informatie schreef M.L. Lee: ‘In Azië leven nog steeds grootse kunstenaars die niemand van naam kent, omdat ze hun werk niet signeren en zichzelf er niet voor op de borst slaan.’

Zijn tweede roman publiceerde Alex Boogers in 2002 op verzoek van zijn uitgever onder eigen naam. Het waanzinnige van sneeuw speelt zich af in de wereld van de vechtkunst.

In 2006 verscheen zijn even spottende als liefdevolle roman Lijn 56, waarin een buschauffeur zichzelf door het hoofd dreigt te schieten.

In 2007 verscheen de sterk autobiografische vertelling Het sterkste meisje van de wereld, of de autobiografie van een mislukt schrijver, over hoe zijn jonge thaiboksleerlinge Soumia zich naar de wereldtitel vecht.

In 2010 verscheen de roman De tijger en de kolibrie, die in december werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Aansluitend verscheen in Rotterdam het korte verhaal Ziel, een cadeauboekje ter gelegenheid van de week van het Rotterdamse boek.

In december 2012 verscheen Alle dingen zijn schitterend waarover Vrij Nederland eenvoudigweg schreef: ‘Het is zijn beste!’ De roman werd genomineerd voor het Beste boek van Rotterdam.

In november 2013 verschijnt de novelle Wanneer de mieren schreeuwen, die Boogers voor verschijning gratis aanbiedt als e-book op zijn website. De novelle is gebaseerd op de zinloze dood van Sedar Soares. Een verhaal dat volgens Boogers niet mag worden vergeten. De gratis verspreiding past bij die overtuiging.

Boogers publiceerde korte verhalen, interviews en artikelen in Vrij Nederland, Esquire, Playboy en Nieuwe Revu.

Toon aanbod