Luistervoorbeeld

Rooksignalen

Steun voor stoppers (1)
SerieLuisterdoc deel 1
Auteur Peter de Ruiter
Spreker Peter de Ruiter
Speelduur 2u 12m 51s
€ 9,99

Beschrijving

In de luisterserie 'Rooksignalen' zoekt Peter de Ruiter het antwoord op de vraag waarom roken in Nederland zo hardnekkig is en wat daar aan kan worden gedaan. Hij spreekt deskundigen, rokers en ex-rokers en vele andere mensen die hun licht laten schijnen op deze materie. Ook onderzoekt hij welke manieren van stoppen met roken effectief zijn. Dit audioboek bevat de delen 1, 2 en 3.

In deel 1 komt Sigrid Troelstra aan het woord. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar de effectiviteit van maatregelen tegen roken en werkt bij het Trimbosinstituut. Haar verhaal wordt afgewisseld met dat van Katinka Mollema, praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk met stoppen met roken in haar pakket. Ze vertelt wat een stopper in spe kan verwachten. Tenslotte maakt Peter de Ruiter een uitstapje naar Frankrijk, waar hij zijn oor te luister legt bij mensen van de 'Moi(s) sans tabac', het Franse equivalent van Stoptober.

In deel 2 maakt Peter de Ruiter een reportage over de methode van Hugo Hairwassers van de stichting 'Ik stop ermee'. Die toert sinds bijna tien jaar door Nederland met de belofte mensen in vier uur van het roken af te helpen. Luister naar een bijeenkomst met honderd man in Harderwijk. De Ruiter voelt ex-rokers in spe aan de tand en probeert door te dringen tot de kern van de methode. Wie lukt het in vier uur? In elk geval Vera van tachtig, die al 1,5 jaar geheel rookvrij is.

Deel 3 gaat in op de werking van het middel Champix, dat sommige rokers gebruiken als hulpmiddel om te stoppen. Het moet de lust tot roken wegnemen. Het gebruik is niet zonder gevaar, want het middel kan leiden tot depressies, eindigend in zelfdoding. Dat is tussen 2009 en 2019 in Nederland acht keer gebeurd. Gebruik dient alleen te geschieden op doktersrecept, maar Champix is ook illegaal via internet te koop. Handhaving is een heikel punt. Vooral mensen met een psychiatrisch verleden lopen grote risico's. Wie is verantwoordelijk voor deze situatie en zou tot actie moeten overgaan.

Zie je het zelf niet meer zitten en wil je er over praten, bel dan 0900 - 0113. Ben je in acuut levensgevaar, bel dan 112.

Ook Margot Broer uit Amsterdam gebruikte ooit Champix, maar ze is er mee gestopt. Behalve geen zin meer in roken, had ze nergens meer zin in. In Rooksignalen vertelt ze over haar veertigjarige strijd tegen de sigaret. Ze is sinds twee weken weer 'clean', voor de rest van haar leven zegt ze. Ze bezocht een bijeenkomst van 'Ik stop ermee' van Hugo Hairwassers. Die blijkt overigens weinig slim om te springen met de effectiviteitscijfers van zijn methode, maar binnenkort wordt waarschijnlijk een wetenschappelijke toets gepubliceerd.

Details

ImprintLuisterdoc
UitgeverPixelPerfect Publications
Publicatiedatum 25 februari 2020
ISBN 9789491833885
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 2u 12m 51s
Bestandsgrootte 122 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Peter de Ruiter

Peter de Ruiter (1960) is reiziger, fotograaf, digitaal pionier en schrijver van talrijke boeken over digitaal fotograferen, landen & volkeren en mensenrechten. Een belangrijkste activiteit is het uitgeven van ebooks: die van hemzelf, maar vooral die van anderen, en het bedenken en op de markt brengen van nieuwe uitgeefvormen. Daarnaast is De Ruiter ook actief met het ontwikkelen van gedrukte boeken met als specialismen kunst, innovatie en mensenrechten.

Toon aanbod