Ad Grooten

Foto Ad Grooten

Ad Grooten (1962) werd geboren op Curaçao. Als kind tekende en schreef hij al hele boeken vol. Toen hij op zijn vijftiende het gitaarspelen ontdekte, volgden algauw zijn eerste eigen liedjes. Na de middelbare school studeerde Ad muziektherapie, maar hij heeft maar een paar jaar als muziektherapeut gewerkt, want vanaf 1992 werd hij fulltime muzikant/componist. Samen met een paar studiegenoten richtte Ad de band Pater Moeskroen op. Hij schreef liedjes voor Kinderen voor Kinderen en voor de mede door hem opgerichte kinderband Cowboy Billie Boem. Ook schreef hij de eerste Sprookjesboom-musical.
Jarenlang was hij eigenlijk alleen maar met muziek bezig, tot hij in 2008 werd gevraagd een sprookjesboek te schrijven voor de Efteling. Twee boeken werden dit, met de sprookjes die je in de Efteling kunt zien. Dat smaakte naar meer! Want het hervertellen van bestaande sprookjes is heel leuk, maar het schijven van je eigen verhalen is nog veel leuker. En zo verscheen in 2015 zijn boek De sprookjeskoningin, met splinternieuwe sprookjes, prachtig geïllustreerd door Martijn van der Linden. Bij dit boek maakte Ad Grooten samen met Ruth Bakker een muzikale theatervoorstelling.

Naast schrijver blijft Ad een muzikant in hart en nieren. Hij speelt momenteel bij Paul van Loon en andere snuiters en treedt op met zijn eigen band Mannen van Naam.