Cornelia Funke

Foto Cornelia Funke

Cornelia Funke (1958) is een Duits kinder- en jeugdboekenschrijfster en illustrator.

Sinds haar boek De dievenbende van Scipio verscheen is Cornelia Funke behoorlijk beroemd geworden. Niet alleen in Duitsland, waar ze vandaan komt, maar ook o.a. in Engeland, Amerika, Japan, Zweden en Taiwan.

Cornelia Funke studeerde onderwijskunde aan de universiteit van Hamburg en stond een tijdlang voor de klas. Maar dankzij haar diploma voor Illustreren, een opleiding die ze volgde aan de kunstacademie, werd ze gevraagd boeken te illustreren. Dat inspireerde haar om zelf ook te gaan schrijven.

In 1999 verscheen het eerste boek van Cornelia Funke in het Nederlands: Ridderverhalen, een bundel verhalen over ridders en andere figuren uit de tijd van kastelen. Inmiddels heeft ze meer dan veertig boeken op haar naam staan. Van boeken voor beginnende lezers tot jongeren. De dievenbende van Scipio, waarvoor ze een Zilveren Griffel ontving, is verfilmd. Met Hart van Inkt won zij opnieuw een Zilveren Griffel. Van dit boek is in 2009 ook de verfilming in première gegaan. Cornelia Funke woont met haar twee kinderen in de Verenigde Staten.