Ellen Tijsinger

Foto Ellen Tijsinger

Ellen Tijsinger (1947) werd in Utrecht geboren. Ze heeft twee zusjes. De lagere school (wat nu de basisschool heet) vond ze niet zo gezellig. Het was heel anders dan de scholen van tegenwoordig: je moest je mond dichthouden en met je armen over elkaar stilzitten. Dat was erg moeilijk, zeker voor Ellen, die allerlei leuke creatieve plannetjes had. Eén jaar vond ze wel leuk. Ze had een juf die 's middags altijd een dutje deed voor de klas en dan mocht ze vaak op de gang staan om te waarschuwen als het hoofd van de school er aankwam. Na de middelbare school ging ze studeren aan een HBO: kinderpsychologie, opvoedkunde, handenarbeid, spelleiding en literatuur. Daarna heeft ze lesgegeven op diverse scholen.

Ellen trouwde met Ron en samen kregen ze een dochter (Mariëtte) en een zoon (Frank). Toen haar dochter naar groep 1 en haar zoon naar de peuterspeelzaal ging, begon ze met schrijven. Eerst schreef ze boeken over haar vakgebieden en artikelen in Ouders van Nu en andere tijdschriften. Daarna schreef ze ook een paar cursussen voor een schriftelijke onderwijsinstelling en verhalen en liedjes voor grammofoonplaten. De kinderen van Ellen kwamen met het idee om kinderboeken te gaan schrijven. Haar eerste boeken zijn onder de nieuwe titels: Een heel jaar lief en soms een beetje stout en Een heel jaar feest nog steeds verkrijgbaar, nieuw uitgevoerd met tekeningen van Dagmar Stam. Daarna was Ellen niet meer te stuiten: ze schrijft nu al meer dan 20 jaar boeken! Zowel voor jonge kinderen als voor tien-plussers.

Schrijven is Ellens grootste hobby. De inspiratie voor haar boeken haalt ze uit het leven, en uit de verre reizen die ze maakt naar landen als India, Nicaragua, Kenia, Burkina Faso, Roemenië en Hongarije. Ellen hoopt dat kinderen die haar boeken lezen, ervan genieten en zich echt betrokken voelen bij wat er gebeurt en meeleven met de hoofdpersoon, zodat het net lijkt of ze zelf alles meemaken.

Inmiddels is Ellen Tijsinger ook oma van Eline en Julian. Ze noemen haar 'Oma Krullenbol', naar haar boek Oma Krullenbol is verliefd, waarin de kleinkinderen zelf een rol spelen.