Gerard Nijenhuis

Foto Gerard Nijenhuis

Gerard Nijenhuis (1932) is een Nederlandse schrijver en dichter. Nijenhuis was een zoon van de burgemeester van Gieten Gerhard Nijenhuis en Jantje Werners. Hij studeerde theologie in Groningen en in Amsterdam. Aanvankelijk was hij hervormd predikant in de IJmond en Koog aan de Zaan, maar maakte later een overstap naar het bedrijfsmaatschappelijk werk en keerde terug naar Drenthe. Ook was hij docent aan de sociale academie in Kampen.

Tijdens zijn studie in de vijftiger jaren in Groningen was hij betrokken bij de oprichting van de Drentse Schrieverskring en was hij initiatiefnemer voor de oprichting van het Drents literair tijdschrift Oeze Volk. Hij ontving voor zijn literaire werk in 1987 de Culturele prijs van Drenthe.

Nijenhuis schrijft zowel in het Nederlands als in het Drents. In juni 2008 werd hij aangesteld als de eerste gemeentedichter van Borger. In 2010 schreef hij een boek - De dag dat vader verdween - naar aanleiding van de arrestatie van zijn vader door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In 2012 ontving hij de erespeld van het Huus van de Taol.