Kees Prins

Kees Prins (1956) is een Nederlands acteur. Hij doorliep het atheneum (Bisschoppelijk College Hageveld te Heemstede) waar hij o.m. een hoofdrol vervulde in Shakespeare's Hendrik IV, een komische tekenstijl ontwikkelde in de strip Cucumber Kid en zanger was in de rockband Chaoz (plus Theo Hand, Olaf Meijer, Jeroen Kramer en Maurits Santen welke laatste later de hit Dieuwertje zou scoren) en Kees volgde aansluitend een opleiding aan de Academie voor Kleinkunst. Hij zat daar onder meer in de klas bij Arjan Ederveen, met wie hij van 1981 tot 1984 De Duo's vormde. De Duo's maakten vier theaterproducties en een televisieshow voor de VPRO. Prins speelde ook in enkele televisieprogramma's met Paul de Leeuw.

Hij werd met name bekend door zijn rollen in de satirische serie Jiskefet, waar hij samen met Herman Koch en Michiel Romeyn de voornaamste rollen vertolkte. Verder maakte hij onder emer reclameboodschappen voor radio en tv. Daarnaast is hij actief als zanger en songschrijver, als zodanig reeds in de schoolband Chaoz en later in Moondogs met gitarist-componist Vincent van Warmerdam.

Kees Prins kreeg in 2000 een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn vertolking van Johnny Jordaan in de dramaserie Bij ons in de Jordaan. Tijdens het WK 2006 treedt hij op onder de naam Melvin en zingt sfeervolle Oranje-liedjes tijdens Villa BVD. In 2007 trekt Prins samen met Paul de Munnik en JP den Tex met het liedjesprogramma Op weg naar huis langs de Nederlandse theaters.