Maureen Sie

Foto Maureen Sie

Maureen Sie (1966) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, waar zij in 1999 promoveerde op een proefschrift over morele verantwoordelijkheid en de vrije wil. Sinds 2000 is zij werkzaam aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vanaf 2009 als UHD. Vanaf januari 2012 is zij bij het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden voor één dag per week benoemd als bijzonder hoogleraar Wijsgerige antropologie en de grondslagen van de humanistiek, namens de Stichting Socrates. Daarnaast is zij associate professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In 2009 ontving zij een prestigieuze NWO- subsidie om vijf jaar met een kleine groep onderzoek te doen naar de implicaties van recente ontwikkelingen in de gedrags-, cognitie- en neurowetenschappen voor ons denken over moraal, vrije wil, verantwoordelijkheid, en de rol van reflectie in menselijk handelen. Naast internationale publicaties over deze onderwerpen schreef zij ondermeer een boek over het rechtvaardigen van morele verantwoordelijkheid zonder vrije wil en het belang van onenigheden in het morele domein (Justifying Blame, Rodopi 2005).

In het Nederlandse taalgebied kwam onlangs de door haar samengestelde bundel Hoezo Vrije Wil? Perspectieven op een heikele kwestie (2011, Lemniscaat) uit.