Ria Westerhuis

Foto Ria Westerhuis

Ria Westerhuis (1959) is geboren in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”.

Ze publiceert in diverse tijdschriften. Onder meer in het Drents literaire tijdschrift Roet en het Groningse tijdschrift Krödde. Ze won een aantal prijzen o.a. van de IJsselacademie te Kampen voor haar gedicht Ruis.

In april 2009 kwam Minnezinne uit. Een bundel met erotisch getinte gedichten in het Drents. Geschreven, samen met Delia Bremer en uitgebracht bij Stichting het Drentse Boek. Beiden schreven 25 gedichten waarbij ze, ieder op hun eigen manier, de diverse wegen van de erotiek bezingen. Een uniek gebeuren in de streektaal.

Minnezinne werd genomineerd voor de streektaalprijs van Dagblad van het Noorden. De bundel Minnezinne leverde dan ook veel publiciteit op. Met een optreden in de Zomer draait door (VARA) en diverse optredens bij regionale radio en tv zenders. Sindsdien treedt ze regelmatig op. Alleen, of samen met Delia, dan wel met verschillende muzikanten die haar voordrachten begeleiden.

In oktober 2009 kwam haar eerste cd Dichter bij elkaar uit, met vier gedichten in het Drents en zes in het Nederlands. Gitarist Rob Zandgrond begeleidt haar op deze cd op verrassende wijze. In de streektaal van de Reest schreef ze voor zanger-pianist Geert Jan Brader diverse liedteksten, die onder meer te vinden zijn op zijn cd Nog zoveul doen verschenen in november 2009. Ook schrijft ze liedteksten voor Heeren Oud-Zuid en Annemiek Drenth.

In februari 2011 kwam haar eerste solobundel Zundags goed uit bij Stichting het Drentse Boek. Deze bundel bevat 68 gedichten in de streektaal van de Reest. Ook deze bundel werd genomineerd voor de streektaal literatuurprijs van Dagblad van het Noorden. In 2008 schreef ze een script voor een toneelstuk genaamd Moorddiner. Daarnaast organiseert en presenteert ze voordrachtavonden, houdt zich bezig met poëzievertalingen en schrijft ze gedichten in opdracht.

Ze is vrijwilliger bij het Huus van de Taol in Beilen en sinds 2012 lid van het Cultureel Platform de Wolden.