Minnezinne
Minnezinne

Minnezinne

Drentse erotische poëzie

In de Drentstalige gedichtenbundel 'Minnezinne' staat erotiek, liefde, fantasie en verlangen in het middelpunt. De gedichten worden voorgelezen door de schrijvers Delia Bremer en Ria Westerhuis.

Auteurs

Ria Westerhuis, Delia Bremer

Sprekers

Ria Westerhuis, Delia Bremer

Speelduur

0 uur 56 min

€ 6,50

Beschrijving

In de Drentstalige gedichtenbundel Minnezinne van Delia Bremer en Ria Westerhuis, staot erotiek, liefde, fantasie en verlangen in het middelpunt. Het boek bevat ongeveer vieftig gedichten met een verrassend thema, maar het giet uuteindelijk bij poëzie um de taal en de beleving daorbij. Gien straotpraot, maar wel fantasie en subjectieve ervarings.

Minnezinne giet over zin in minne, maar ok over zinnen over de liefde en erotiek.

De schriefsters van Minnezinne, Delia Bremer en Ria Westerhuis schreven beiden al vaker licht erotische gedichten, al dan niet in de streektaal. Ze daagden mekaar uut en het risseltaat is dizze bezundere bundel met een kleine vieftig gedichten.

De vrije gedichten van Delia Bremer beschrieft ervarings vanuit een ik-figuur. Ze gaot over verlangen, lichamelijkheid en over teleurstellings van ewunnen en verleuren liefde. De poëzie van Ria Westerhuis beschrif variaties van de erotiek, soms mit een knipoge.

Inhoud
1. De eerste keer (Ria Westerhuis)
2. Daor stao ie (Delia Bremer)
3. Papaver (Ria Westerhuis)
4. As (Ria Westerhuis)
5. En oe (Delia Bremer)
6. Mien aodem stokt (Delia Bremer)
7. Spoor (Ria Westerhuis)
8. Nou as zachiesan het locht uutgiet (Delia Bremer)
9. De duustere wolken (Delia Bremer)
10. Donut (Ria Westerhuis)
11. Lauwe regen (Ria Westerhuis)
12. Er lagen starren (Delia Bremer)
13. Stanley (Ria Westerhuis)
14. Mit oen haanden (Delia Bremer)
15. Preuts prebeer ik niet pries te geven (Delia Bremer)
16. Zute thee (Ria Westerhuis)
17. Neugen (Ria Westerhuis)
18. Mien mooie kerel (Delia Bremer)
19. Oen haanden (Delia Bremer)
20. Riessenlaand (Ria Westerhuis)
21. Olga (Ria Westerhuis)
22. Minnezinne (Delia Bremer)
23. Gien woorden (Delia Bremer)
24. Torso (Ria Westerhuis)
25. Verbeuden zinne (Ria Westerhuis)
26. ’t Gniezen is mij vergaon (Delia Bremer)
27. Ie kwelt mij (Delia Bremer)
28. Spiegels (Ria Westerhuis)
29. En ’t komp weer op taofel (Delia Bremer)
30. ’t Is niet over (Delia Bremer)
31. Foto (Ria Westerhuis)
32. Room (Ria Westerhuis)
33. Mit de rugge naor oe toe (Delia Bremer)
34. As de ziepe ofespuuld (Delia Bremer)
35. Leer (Ria Westerhuis)
36. ’t Is kold (Delia Bremer)
37. Lam (Ria Westerhuis)
38. Bienen (Ria Westerhuis)
39. Mit zo veule (Delia Bremer)
40. Ie doet de deure lös (Delia Bremer)
41. Stof (Ria Westerhuis)
42. Glad zwart (Ria Westerhuis)
43. Ik had ’t mutten weten (Delia Bremer)
44. Kleedkamer (Ria Westerhuis)
45. De leste keer (Ria Westerhuis)
46. D’r is altied wat an de haand (Delia Bremer)
47. Boomstamme (Ria Westerhuis)
48. Haanden (Ria Westerhuis)

Details

Imprint

Stichting het Drentse Boek

Uitgever

Vrije Uitgevers, De

Publicatiedatum

4 juli 2014

ISBN

9789065099525

Taal

Nederlands

Speelduur

0 uur 56 min

Bestandsgrootte

50 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Ria Westerhuis (1959) is geboren in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”.

Ze publiceert in diverse tijdschriften. Onder meer in het Drents literaire tijdschrift Roet en het Groningse tijdschrift Krödde. Ze won een aantal prijzen o.a. van de IJsselacademie te Kampen voor haar gedicht Ruis.

In april 2009 kwam Minnezinne uit. Een bundel met erotisch getinte gedichten in het Drents. Geschreven, samen met Delia Bremer en uitgebracht bij Stichting het Drentse Boek. Beiden schreven 25 gedichten waarbij ze, ieder op hun eigen manier, de diverse wegen van de erotiek bezingen. Een uniek gebeuren in de streektaal.

Minnezinne werd genomineerd voor de streektaalprijs van Dagblad van het Noorden. De bundel Minnezinne leverde dan ook veel publiciteit op. Met een optreden in de Zomer draait door (VARA) en diverse optredens bij regionale radio en tv zenders. Sindsdien treedt ze regelmatig op. Alleen, of samen met Delia, dan wel met verschillende muzikanten die haar voordrachten begeleiden.

In oktober 2009 kwam haar eerste cd Dichter bij elkaar uit, met vier gedichten in het Drents en zes in het Nederlands. Gitarist Rob Zandgrond begeleidt haar op deze cd op verrassende wijze. In de streektaal van de Reest schreef ze voor zanger-pianist Geert Jan Brader diverse liedteksten, die onder meer te vinden zijn op zijn cd Nog zoveul doen verschenen in november 2009. Ook schrijft ze liedteksten voor Heeren Oud-Zuid en Annemiek Drenth.

In februari 2011 kwam haar eerste solobundel Zundags goed uit bij Stichting het Drentse Boek. Deze bundel bevat 68 gedichten in de streektaal van de Reest. Ook deze bundel werd genomineerd voor de streektaal literatuurprijs van Dagblad van het Noorden. In 2008 schreef ze een script voor een toneelstuk genaamd Moorddiner. Daarnaast organiseert en presenteert ze voordrachtavonden, houdt zich bezig met poëzievertalingen en schrijft ze gedichten in opdracht.

Ze is vrijwilliger bij het Huus van de Taol in Beilen en sinds 2012 lid van het Cultureel Platform de Wolden.Delia Bremer (1969) is Literair & Beeldend Kunstenares en treedt regelmatig op. Ze publiceerde enkele dichtbundels in eigen beheer waar onder Hemelkind en Grand Cru.

In 2009 publiceerde Delia Bremer samen met Ria Westerhuis de bundel Minnezinne vol Drents erotische gedichten. In 2011 presenteerde zij de Multi-Media poëzie dvd DAG waarin Delia schrijft, acteert en spreekt in vier seizoenen in Drenthe!