Rik Torfs

Foto Rik Torfs

Prof. dr. Rik Torfs (1956) is hoogleraar kerkelijk recht aan de KULeuven. Hij is gasthoogleraar aan de universiteiten van Straatsburg en Stellenbosch. Hij is lid van het European Consortium of Church and State Research en adviseur in binnen- en buitenland over verhoudingen tussen religie en staat.

Ook buiten de academische wereld is Rik Torfs de voorbije jaren een bekend figuur geworden. Hij werkte mee als commentator en expert aan diverse programma’s op radio en televisie, waaronder drie reeksen van het door hemzelf gepresenteerde televisieprogramma Nooitgedacht (2007-2009). Hij was ook ‘eenmansjury’ in het quizprogramma De Slimste Mens ter Wereld, waar hij zijn verfijnde gevoel voor humor mocht etaleren.

Sinds 2002 schrijft hij ook een wekelijkse column voor de krant De Standaard. Deze columns werden gebundeld in Het hellend vlak (2008). Van zijn hand zijn onder meer ook De kardinaal heeft verdriet (2002) en Lof der Lankmoedigheid (2006). In 2009 publiceerde hij zijn veelgeprezen boek Wie gaat er dan de wereld redden?, waarin hij in zijn bekende relativerende en ironische stijl nadenkt over het politieke bedrijf.