Rob van Olm

Rob van Olm (1947) is geboren te Delft en is ook bekend onder het pseudoniem Spijker. Hij is schrijver, radiomaker, documentairemaker en liefhebber van meditatie.

Hij behaalde de akte Nederlands M.O.-A. en was vanaf 1977 tot 1984 als Taalvaardigheidstrainer in dienst bij Wolters-Noordhoff en Het Nederlands Centrum Advies Training en Begeleiding (NCATB). Hij ontwikkelde en gaf taalcursussen aan gemeentelijke instellingen en het bedrijfsleven.

Rob schreef de scenario's De Amerikaanse droom voor Bob Visser/VPRO en De heer Mellenberg voor Miroir Film. Met Jan Willem de Kok en Jan Louter maakte hij voor de VPRO-televisie de documentaire De Angstkunstenaar en met John Appel voor de VPRO-televisie de film Klein Litouwen. Met Jan Louter maakt Van Olm De Silbertannemoorden voor de NPS en de documentaire De Bolderkar affaire, smeulende resten.

Rob van Olm schreef onder meer de verhalenbundel Op de hoek van de Koningin verkopen ze heerlijk ijs (1980); de novelle De kus op het hart (1984); het reisboek In de schaduw van het licht (1990) en de roman Verloren dagen (1996). In 1998 schreef hij over de verzetsgroep CS-6 het boek Recht al barste de wereld; daarna publiceerde hij de roman Coby, mijn zusje (1990) en in 2001 verscheen onder het pseudoniem Spijker de thriller Hotel New York. In 2002, eveneens onder Spijker, verscheen de thriller Het monster met de groene ogen.

Vanaf 1984 tot 2002 werkte Rob voor de VPRO-radio. Hij maakte deel uit van de redactie van het programma Boeken. Naast honderden interviews vervaardigde hij veel documentaires zoals: Oorlog was voetbal, De stem van Oscar Wilde en De terugkeer van F. Springer.

In 2011 verschenen van hem het journalistieke boek Faro, over de vliegtuigramp in Faro en de faction-roman Penoze, over de Rotterdamse onderwereld.