Thea Beckman

Foto Thea Beckman

Thea Beckman (1923-2004) werd geboren in Rotterdam en trouwde in 1945. Nadat ze haar drie kinderen had opgevoed besloot ze alsnog te gaan studeren. In 1981 behaalde ze haar doctoraal in de psychologie.

Kort na haar huwelijk publiceerde zij haar eerste verhaal, maar het duurde nog tien jaar voordat zij haar eerste kinderboek publiceerde: De ongelooflijke verhalen van Tim en de Holderde-bolder. Ze was voornamelijk bekend om haar historische romans, waarvan Kruistocht in spijkerbroek nog steeds als haar bekendste boek geldt. Kruistocht in spijkerbroek is inmiddels verfilmd als Crusade in jeans.

Voor de jongste kinderen schreef zij Een Bos vol spoken, dat bekroond werd met de prijs van de Nederlandse Kinderjury) en De verloren schat, dat getipt werd door de Nederlandse kinderjury. De boeken Mijn vader woont in Brazilie, Wij zijn wegwerpkinderen, Zwerftocht met Korilu en Het wonder van Frieswijck zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 - 10 jaar.

In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld.
Thea Beckman overleed mei 2004. Na haar overlijden hernoemde het Historisch Nieuwsblad de in 2003 ingestelde Bontekoeprijs (voor beste historische jeugdboek) in Thea Beckmanprijs.