Vincent Mahieu

Vincent Mahieu (en Tjalie Robinson) zijn twee pseudoniemen van de journalist en schrijver J.J.Th. Boon.

Jan Johannes Theodorus Boon begon zijn beroepscarrière als onderwijzer op Java. Sinds 1936 was hij sportredacteur bij het Bataviaasch Nieuwsblad. De tijd van de Japanse bezetting (1942-1945) bracht hij door in diverse krijgsgevangenenkampen, onder andere in Singagapore en Johore Baharu (Maleisië). Na de oorlog werkte hij eerst als administrateur bij Bruynzeel op Borneo. Vervolgens werd hij journalist bij het Indonesische ochtendblad De Nieuwsgier.

In 1955 vertrok hij met zijn gezin naar Nederland, waar hij aanvankelijk in Amsterdam woonde. In 1959 verhuisden zij naar Den Haag. Sinds 1956 voerde hij de redactie van het door hem opgerichte blad Over de Brug dat vooral bekend werd onder de naam Tong Tong (later omgedoopt tot Moesson), dat op de Indische gemeenschap in Nederland was gericht. Sedertdien wordt over hem eigenlijk alleen nog maar gesproken onder zijn schrijversnaam Tjalie Robinson.

Tjalie Robinson stelde zich tot doel de herinnering aan de Nederlands-indische cultuur levend te houden in het Haagse leven van zijn tijd, of, zoals hij het zelf uitdrukte: "Te ijveren voor levende monumenten van een onsterfelijk verleden". Een van die levende monumenten is de Pasar Malam Besar, een mede op zijn initiatief tot stand gekomen jaarlijks evenement dat (sinds 1959) de herinnering aan tempo doeloe, de goede oude tijd, levend houdt.
(Bron: Wikipedia)