Luistervoorbeeld

Die Troika

Nederlandse klassiekers in een Duitse jas
Auteur Friedrich Hlawatsch, Drs. P
Voorlezer Friedrich Hlawatsch
Speelduur 4m 27s
€ 0,00

Beschrijving

Die Troika van Drs. P als gratis voorproefje uit Die Niederlieder, een luisterboek met 11 naar het Duits vertaalde Nederlandse klassiekers.

Oer-Nederlandse liederen in het Duits vertalen, kan dat? Jazeker! In het luisterboek Die Niederlieder heeft de Amsterdammer Friedrich Hlawatsch elf klassiekers in een behaaglijke Duitse jas gegoten, met een perfecte pasvorm.

De nieuwe teksten volgen de melodie alsof ze er oorspronkelijk voor geschreven zijn. Na één keer spelen zing je ze al mee, zoals de Tea-Room Tango van Wim Sonneveld: Dus hast mich beleidigt / du hast mich beschissen / du warst damals so gewissenlos gerissen. De Twee motten van Dorus wentelen zich nu in de warmte van zijn hoed, want dat rijmde beter: Es leben zwei Motten in meinem alten Hut / un den zwei Motten gefällt es dort gut. Ze heten dan ook Charlotte en Knut.

Violist en vertaler Friedrich Hlawatsch, met Slavische voorouders, blijft dicht bij het origineel: Du lebst nur ganz kurt / nur ein einziges mal / und wenn's dir nicht passt / du hast doch die Wahl / Mensch, trau dich zu leben! (Mens durf te leven) en van Drs. P Wir fahren mit der Troika durch den winterlichen Wald / es friert um minus 30 Grad und es ist zimmlich kalt. Zelfs Boudewijn de Groot maakt in het Duits het testament op van zijn jeugd: Fur die Eltern ist das Album mit den Bildern / die Lüge einer schönen Jugendzeit. De liederen worden vertolkt door Friedrich Hlawatch en Mieke Stemerdink (De Gigantjes), begeleid door een schare gekende musici. Die Niederlieder is 'gefundenes Fressen' voor iedereen met gevoel voor taal en muziek en een ideaal geschenk voor een Nederlands-Duitse vriendschap.

Frits Spits beveelt de titel aan en muziekpromotor Vic van de Reijt zegt: Deze klassieke Nederlandse liedjes klinken weer als nieuw in het Duits!

Details

UitgeverPixelPerfect Publications
Publicatiedatum 5 december 2013
ISBN 8718819191100
Taal Duits
Speelduur 4m 27s
Bestandsgrootte 8 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Friedrich Hlawatsch
Friedrich Hlawatsch

Friedrich Hlawatsch is een pseudoniem van de Frits van Doorninck. Onder zijn eigen naam speelde Frits in de periode 1968-1974 viool in CCC Inc.

Na de opheffing van CCC INC. beginnen een aantal leden, onder wie Frits van Doorninck in 1976 de groep Slumberlandband. Deze groep zal slechts één jaar bestaan. Na één album besluit Frits van Doorninck de groep te verlaten.

In 1979 brengt Frits van Doorninck een singletje uit onder de naam Friedrich Hlawatsch. Daarna horen we enige tijd niets meer van hem tot hij in 1984 in de cabareteske groep 3 Heren terechtkomt. Hij werkt daar samen met Fred Piek en Joost Belinfante. Die laatste kent hij nog uit zijn periode bij CCC Inc. en de Slumberlandband.

Zijn voorliefde voor het Duitse repertoire komt tot uiting in de single Schuhlied (1979) en zijn groep Freddy & die Düsenjäger (vanaf 2003). Treedt ook op als Friedrich Hlawatsch & De Goede Momenten.
Bron: Muziekencyclopedie Beeld & Geluid

Toon aanbod