Luistervoorbeeld

Gouden eeuw

Auteur Maarten Prak
Spreker Maarten Prak
Speelduur 1u 18m 13s
€ 0,00

Beschrijving

In dit hoorcollege vertelt sociaal-economisch historicus Maarten Prak over de gouden eeuw. Hoe wist die verzameling van kleine en drassige provincies die samen de Republiek der Verenigde Nederlanden vormde, uit te groeien tot het economisch centrum van de wereld? En was die Gouden Eeuw wel voor iedereen van goud?

Was Willem van Oranje een terroristenleider?
Willem van Oranje, onze volksheld, onze oerkoning, de man op wie onze fantastische, belachelijke nationale kleur is gebaseerd. Was hij een terroristenleider? In het begin van dit college van prof. dr. Maarten Prak (historicus aan de Universiteit Utrecht) denken de mensen in de zaal in elk geval van niet.

Hoe kon een cafébaas in de Gouden Eeuw miljonair worden?
Wat een cliché, die eeuwige tulp waar Nederland bekend om staat. En dan komt die bloem oorspronkelijk nog uit Azië ook. Maar er is wel degelijk een goede achterliggende reden voor de sterke link tussen Nederland en de tulp. Het succesverhaal ervan is namelijk eigenlijk gewoon gestoord. Historicus Maarten Prak (Universiteit Utrecht) vertelt wat de tulp heeft betekend voor onze economie, en hoe iedereen een graantje wilde meepikken.

Waarom was Amsterdam in de Gouden Eeuw een stad van allochtonen?
De economie kon in de Gouden Eeuw alleen groeien dankzij de stroom van werkzoekende immigranten. Maar ook toen waren er klachten over allochtonen. Ze werden beschuldigd van het misbruiken van het systeem, en op het toneel werden moffenkluchten opgevoerd. Historicus Maarten Prak (Universiteit Utrecht) vertelt over de rol van immigranten in Nederland in de Gouden Eeuw.

Hoe kon het dat in de Gouden Eeuw zelfs belasting moest worden betaald voor het gebruik van wind?
Als je denkt dat de huidige Belastingdienst het ons al moeilijk maakt, wees dan maar blij dat je niet in de Gouden Eeuw leefde. Toen moest je zelfs belasting betalen voor het gebruik van wind. Historicus Maarten Prak (Universiteit Utrecht) legt uit waarom.

Betekende de moord van Johan de Witt het einde van de Gouden Eeuw?
De dubbele moord op de broers Johan en Cornelis de Witt in 1672 in Den Haag is de bloedigste uit onze landsgeschiedenis. Beide broers werden ondersteboven in een boom gehangen, hun lichaam werd in stukken gesneden en onderdelen ervan werden verkocht of opgegeten. Wat was hier toch allemaal aan de hand? Historicus Maarten Prak (Universiteit Utrecht) vertelt.

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 22 oktober 2015
ISBN 8719244140046
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 18m 13s
Bestandsgrootte 72 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Maarten Prak

Prof. dr. Maarten Prak (1955) is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en een wandelende encyclopedie op het gebied van de Gouden Eeuw. Studenten noemen zijn colleges ‘een ware belevenis’. Zijn grote betrokkenheid, expertise en gevoel voor humor leverde professor Prak in 2013 de titel Docent van het Jaar op.

Prak is ook voorzitter van de Werkgroep Zeventiende Eeuw, gastconservator bij het Rijksmuseum in Amsterdam en was als wetenschappelijk adviseur betrokken bij de televisieserie van NTR en VPRO over de Gouden Eeuw. Maarten Prak schreef het boek Gouden Eeuw. Het raadsel van de Republiek (2002) dat ingaat op verschillende kwesties die ook in het college Nederland & De Gouden Eeuw aan bod komen.

Toon aanbod