Luistervoorbeeld

Portrait of the Artist as a Young Man

Auteur James Joyce
Spreker Gerry O'brien
Speelduur 8u 51m 31s
€ 11,99

Beschrijving

"A Portrait of the Artist as a Young Man" is the first novel of Irish writer James Joyce. A Künstlerroman in a modernist style, it traces the intellectual and religious philosophical awakening of young Stephen Dedalus, a fictional alter ego of Joyce and an allusion to Daedalus, the consummate craftsman of Greek mythology. Stephen questions and rebels against the Catholic and Irish conventions under which he has grown, culminating in his self-exile from Ireland to Europe. The work uses techniques that Joyce developed more fully in "Ulysses" and "Finnegans Wake".James Joyce (1882-1941) was an Irish writer. He is considered one of the most important literary figures of the twentieth century. He spent most of his life abroad, mainly in France and Switzerland. He made his debut with the collection of poems "Chamber Music" in 1907, which was later followed by the short story collection "Dubliners" (1914) and the novels: "Portrait of the Artist as a Young Man" (1916), "Ulysses" (1922) and "Finnegans Wake" (1939). His most famous work is undoubtedly "Ulysses", often referred to as the "Odyssey" of the twentieth century. It remains one of the most innovative novels in the history of literature to this day.

Details

UitgeverSAGA Egmont
Publicatiedatum 14 september 2020
ISBN 9788726576122
Taal Engels
Soort audioLuisterboek
Speelduur 8u 51m 31s
Bestandsgrootte 368 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo James Joyce

De Ierse schrijver James Joyce (1882–1941) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Hij werd op 2 februari 1882 geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terecht kwam. Hij studeerde literatuur aan het University College Dublin, alwaar hij het katholicisme afzwoer.

Toen in 1902 zijn studie was afgerond, besloot hij schrijver te worden, en bezocht Parijs voor de eerste maal. In 1904 verhuisde hij met zijn kamermeisje Nora Barnacle naar het continent, en woonde 10 jaar in Triëst, in Italië.

Zijn Ierse achtergrond bleek essentieel voor zijn literatuur, hij schreef uitsluitend over Ierse thema's. In 1902 verschenen drie van zijn verhalen in een Iers tijdschrift voor boeren, geschreven onder het pseudoniem Stephen Dedalus. Deze verhalen werden later verwerkt in Dubliners, een verhalenbundel die uiteindelijk in 1914 werd gepubliceerd. De verhalen zijn 'epiphanies' – een woord dat door Joyce gebruikt wordt om het plotselinge bewustzijn van de ziel van iets te beschrijven.

De Eerste Wereldoorlog dwong hen te verhuizen naar Zürich in het neutrale Zwitserland. Hier begon hij te werken aan Ulysses. Na een korte terugkeer naar Triëst woonde hij vanaf 1920 in Parijs. Hij wilde niet in Ierland wonen, en gaf op vragen hierover het antwoord: "Heb ik het ooit verlaten?"

In Ulysses gebruikt Joyce de mythen van Odysseus, Penelope en Telemachus in een moderne setting. Leopold Bloom, en respectievelijk zijn vrouw Molly Bloom en Stephen Dedalus vervullen de hoofdrollen, en tonen middels een parodie het contrast met hun mythische modellen. Het boek laat het leven in Dublin zien, met de nadruk op de vervallenheid en eentonigheid van de stad.

In 1922 werd Ulysses uiteindelijk uitgebracht door een Parijse boekhandel (Shakespeare & Co), en het bleek een onmiddellijk succes. In 1939 werd de eerste versie van Finnegans Wake uitgebracht.

Toon aanbod