Luistervoorbeeld

Publieke werken

Auteur Thomas Rosenboom
Voorlezer Jan Donkers
Speelduur 16u 7m 43s
€ 16,99

Beschrijving

Het is 1888. De Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder leest in de krant dat er op de plaats van zijn huis een groot hotel gebouwd gaat worden. Het Victoria Hotel zal hem moeten uitkopen. In dezelfde tijd besluit zijn neef, de Hoogeveense apotheker Anijs, zijn ambitie te verschuiven van het medische naar het medemenselijke. Turfstekers in een naburig gehucht lijden bittere armoede en zouden beter af zijn in een nieuw land, bij voorkeur Amerika. Maar die landverhuizing kost een vermogen – precies het bedrag dat Vedder wel voor zijn huis meent te kunnen bedingen. Vanaf dat moment raken beide mannen verwikkeld in een even menslievend als beklemmend avontuur.

Details

ImprintQuerido
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 4 mei 2017
ISBN 9789021407609
Taal Nederlands
Speelduur 16u 7m 43s
Bestandsgrootte 886 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Van een onverbiddelijke schoonheid' - Het Parool

'Weergaloos' - Trouw

'Betoverend' - Elsevier

'Achteloos superieure roman' - De Standaard

'Exuberante en explosieve roman' - NRC Handelsblad

Over de auteur
Photo Thomas Rosenboom
Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom (1956) groeide op in Arnhem, en ging in Nijmegen psychologie studeren. Na drie jaar brak hij die studie af om Nederlands te studeren in Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel De mensen thuis (1983); daarin staat ook het verhaal Bedenkingen, dat hij al het jaar daarvoor in De Revisor publiceerde. Al snel volgde de psychologische thriller Vriend van verdienste (1985), die direct na verschijnen in het Duits werd vertaald. Zijn grote doorbraak kwam met de imposante roman Gewassen vlees (1994), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs ontving. Hij had meer dan zeven jaar aan de roman gewerkt, en vijf werkjaren later publiceerde hij Publieke werken (1999) – en opnieuw won hij daar de Libris Literatuur Prijs mee. Het is een unicum, want tot op de dag van vandaag heeft geen enkele andere schrijver die prijs tweemaal ontvangen.

In 2003 verscheen zijn roman De nieuwe man, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Na het Boekenweekgeschenk Spitzen, het pamflet Denkend aan Holland, de verhalenbundel Hoog aan de wind en de roman Zoete mond, verscheen in 2012 De rode loper.

De romans van Thomas Rosenboom worden vertaald in het Duits, Frans, Deens, Spaans en Hongaars.

Toon aanbod