De tienduizend dingen
De tienduizend dingen

De tienduizend dingen

Wereldwijd een groot succes, en toen het in 1958 in de VS verscheen, duwde het 'Dr. Zhivago' en 'Breakfast at Tiffany’s' uit de bestsellerlijsten.

Auteur

Maria Dermoût

Spreker

Marijke Beversluis

Speelduur

8 uur 1 min

€ 13,99

Beschrijving

Meesterwerk uit de Nederlands-Indische literatuur met internationale klassieke status

Een Moluks eiland in de nadagen van de Nederlandse kolonisatie. Felicia, ‘mevrouw van Kleyntjes’, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai. Met weemoed maar berustend in haar lot herinnert ze zich de doden en de levenden, en ziet ze een veelvoud van dingen aan zich voorbijgaan – van de kleinste voorwerpen, de schelpjes van het strand, tot de omringende mensen. Meer dan alleen een levendig portret van een voorbije tijd is deze roman een tijdloze verkenning van de menselijke conditie.

Details

Imprint

Querido

Uitgever

Singel Uitgeverijen

Publicatiedatum

20 augustus 2019

ISBN

9789021419916

Taal

Nederlands

Speelduur

8 uur 1 min

Bestandsgrootte

441 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Maria Dermoût (1888-1962) werd geboren in Nederlands-Indië, ging school in Nederland en reisde haar hele leven heen en weer tussen beide landen. Ze woonde vooral op de Molukken. Ze debuteerde pas 1951, met Nog pas gisteren, waarin ze herinneringen verwerkte aan de Indische jaren die haar latere gedachten- en gevoelswereld in sterke mate hebben bepaald. In haar werk, vooral in haar korte verhalen, is de Indonesische wijze van vertellen en voordragen duidelijk te herkennen. Het boek dat als haar magnum opus beschouwd wordt, De tienduizend dingen, verscheen in 1955.

Haar biografie werd geschreven door Kester Freriks: Geheim Indië. In 1970 verscheen voor het eerst haar Verzameld werk; in 2008 verscheen de vooralsnog laatste editie daarvan, met een nawoord van Hella S. Haasse. De tienduizend dingen werd in dertien talen vertaald. In de VS stond het wekenlang boven aan in de top tien, en Time verkoos deze roman tot het beste boek van 1958 (daarbij Truman Capote en Boris Pasternak achter zich latend).

'Ze is schrijfster van proza dat de lezer als een bedwelming ondergaat door de bezwerende opsomming van voorwerpen en gebeurtenissen, herinneringen en gedachten waarvoor het verre eilandenrijk de bron vormt.' (NRC Handelsblad)
'Haar werk geeft de lezer de zeldzame ervaring persoonlijk binnengeleid te worden in de opgeroepen wereld en omsloten te zijn door honderden mensen, hun stemmen en gezichten, hun manier van bewegen, hun gedachten en de voorwerpen waarmee ze hun huis stofferen, hun huis dat net zo veelomvattend is als het heelal. Tussen het nietige en het verhevene, het aardse en onaardse bestaat geen verschil.' (NRC Handelsblad)

Meer auteur Maria Dermoût Bekijk alles

Het Indische geluid

Het Indische geluid

Hella S. Haasse, Maria Dermoût

€ 9,99

Meer spreker Marijke Beversluis Bekijk alles

Oude vriendschap

Erica James

€ 12,99
Verborgen talent

Verborgen talent

Erica James

€ 12,99
De vrouw die uit Auschwitz ontsnapte
€ 12,99
Een dierbare tijd

Een dierbare tijd

Erica James

€ 12,99