Luistervoorbeeld

De pianiste

Auteur Elfriede Jelinek
Spreker Wivineke van Groningen
VertalerTinke Davids
Speelduur 12u 37m 20s
€ 13,99

Beschrijving

'Erika Kohut, pianolerares, stormt als een wervelwind naar binnen in de woning die ze deelt met haar moeder.' Zo begint De pianiste, de klassieker van Elfriede Jelinek, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, die nog grotere bekendheid kreeg door de film van Michael Haneke met Isabelle Huppert.
De roman is het verhaal van het gespleten leven van Erika, die probeert te ontsnappen aan de verstikkende symbiose waarin ze met haar moeder leeft. Zonder dat die het weet bezoekt ze peepshows, bespiedt ze hoeren, wordt ze een voyeur en laat ze zich seksueel vernederen door haar leerling Walter - de enige vorm van liefde die de schijnbaar gevoelloze Erika kent, is masochisme.
Al direct vanaf de verschijning, inmiddels bijna veertig jaar geleden, zorgde het boek voor de nodige ophef. Voor het eerst verschijnt Jelineks bekendste roman nu bij Querido.

Details

ImprintQuerido
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 17 juni 2022
ISBN 9789021463988
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 12u 37m 20s
Bestandsgrootte 1040 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek (1946) groeide op in Wenen en studeerde theaterwetenschappen, kunstgeschiedenis, piano, orgel en compositie. Zij is een veelzijdig auteur, ze schrijft proza, gedichten, toneelstukken en filmscenario's. Beroemd werd ze met de romans De pianiste (1986, verfilmd door Michael Haneke) en Lust (1989). Na De kinderen van de doden (1998) en Geeft niet (2002) verscheen in 2003 de stilistisch meesterlijke roman Hebzucht. Haar derde 'hoofdzonden-roman' Neid publiceerde zij in 2008 alleen op haar website.

Jelinek ontving talrijke onderscheidingen, waaronder de Georg Büchner-prijs in 1998 voor haar veelzijdige oeuvre. Ze ontving op 10 december 2004 de Nobelprijs voor Literatuur 'voor haar muzikale stroom van stemmen en tegenstemmen in romans en toneelstukken, die met een buitengewoon taalkundig vuur de absurditeit van de clichés van de samenleving en hun onderwerpende kracht onthullen'. Voor Jackie kreeg Elfriede Jelinek de prestigieuze Duitse prijs voor hoorspelen, de 'Hörspielpreis der Kriegsblinden'.

Toon aanbod